ŠTO ČITAMO? U knjižnicama najbolje prolaze lektire!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Hrvati najviše čitaju lektire. Pokazuju to podaci koje je objavila Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK). Radi se o popisu najposuđivanijih naslova i autora u hrvatskim knjižnicama u 2016. godini.

Na temelju objavljenih popisa, književnicima, ilustratorima i prevoditeljima Ministarstvo kulture plaća naknadu za posudbe. Stoga je za autore važan svaki put kada je netko posudio baš njihovo djelo.

foto: www.onlineknjige.com

foto: www.onlineknjige.com

Pokazalo se da su autori lektira ponovno najčitaniji. Naime, i 2015. godine situacija je bila slična. Jedna od najčitanijih autorica je Sanja Pilić. Njezine su knjige prošle godine bile posuđene oko 25.000 puta. Na popisu su se našli i Ivana Brlić-Mažuranić te Pavao Pavličić.
Najposuđivaniji autor nije književnik, već ilustrator Niko Barun. U prvih deset najčitanijih autora su i imena nekih prevoditelja i prevoditeljica. Ipak, najviše je pisaca lektira. August Šenoa i Sanja Polak, na primjer, posuđivani su oko 15.000 puta.

Ako pogledamo naslove, na tronu su ponovno lektire. Priče iz davnine koje je napisala Ivana Brlić-Mažuranić , Divlji konj Božidara Prosenjaka i Duh u močvari Ante Gardaša djela su koja su najčitanija.
Ivana Brlić-Mažuranić u prvih deset naslova donijela je i Čudnovate zgode šegrta Hlapića. Sve su to vrlo poznate i drage nam priče, a kako popis ide dalje, djetinjstvo se čini bliže.
Družba Pere Kvržice autora Mate Lovraka te njegovo djelo Vlak u snijegu. Koko u Parizu, Grga Čvarak, Dnevnik Pauline P. Trojica u Trnju, Smogovci i mnogi drugi.

foto: www.lib.irb.hr

foto: www.lib.irb.hr

Govori li nam činjenica da najviše čitamo lektire to da čitamo samo kada moramo? Pogledamo li istraživanje portala EduCentar, to možda i nije tako. Oni su istraživali navike čitanja u Hrvata na uzorku od nešto više od 600 ispitanika. Skoro polovica, točnije, njih 42 posto, izjavilo je da je u proteklih godinu dana pročitalo više od deset knjiga. Onih koji u razdoblju od godine dana nisu pročitali ni jednu knjigu bilo je 13 posto.

 

Silvija Vuković

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.