Sto godina Šibenčanina koji je oblikovao Zagreb

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ove godine obilježavamo stoti rođendan arhitekta Ivana Vitića povodom kojega međunarodna neprofitna umjetnička platforma Bacači sjenki organizira izložbu zidnih novina 100% VITIĆ.

Radi se o izložbi otvorenoj ovoga ponedjeljka u prostorima Društva arhitekata Zagreba, a izloške ćete moći pogledati sve do 30.12. 

100 % VITIĆ kombinira takozvane “zidne novine” Bacača sjenki uz klasičnu izložbu desetak Vitićevih radova. Zidne novine (eng. Wall displays) projekt su koji ova platforma realizira već više od 11 godina, a služi kao poseban kanal njihovih istraživanja. Bacači sjenki se bave kulturnim naslijeđem, arhitekturom i urbanizmom kao i privatnim i javnim prostorima.

Uz Zidne novine, Bacači sjenki posljednjih desetak godina bavi očuvanjem i promicanjem djela Ivana Vitića, stoga ne čudi kako su 26. Izdanje novina posvetili upravo njegovom djelu.

Čak i čitatelji koji nisu toliko upoznati sa značajnim djelima s područja arhitekture poznat je onaj šareni neboder s drvenim griljama u blizini Petrove crkve u Zagrebu, Radi se o Vitićevom neboderu,  odnosno Bloku Narodne banke smještenome u Laginjinoj ulici. Vitić je tom zgradom u centru zgrada stvorio hrvatsku inačicu Corbusierove Stambene jedinice, slavne po arhitektovoj kombinaciji sterilnog brutalističkog betona i šarenih balkona, kao i po njezinoj namjeri stvaranja zajednice stanara i dijeljene kulture stanovanja.

Zgrada je, poput Corbusierove, objekt proučavanja arhitektonskih stručnjaka i studenata, a stanari su joj mahom iz struke vizualnih umjetnosti. Stanovi su iznimno traženi na tržištu nekretnina, a stanari su se nedavno izborili i za sufinanciranje obnove ovog dijela zagrebačke kulturne baštine. Oni koji često prolaze ovim dijelom grada već su imali prilike vidjeti sada obnovljene i ponovno živopisne boje na fasadama bloka.

Naravno, ovaj kompleks zgrada projektiran za zaposlenike tadašnje Narodne banke nije jedini značajni Vitićev projekt. Ovaj Šibenčanin tijekom svoje karijere je realizirao stotinjak projekata, a novotvorena izložba zapravo je tek mali uvid u veliku ostavštinu Ivana Vitića. Sami organizatori nadaju se kako će upravo 100% VITIĆ potaknuti organizaciju izložbe koja će cjelokupna Vitićeva djela na prikazati na pravi način.

 

 

Vanessa Curman

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.