ŠTO HRVATI JEDU „PO DEFAULTU“?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
www.volim-meso.hr

www.volim-meso.hr

Hrvati se vole držati običaja u mnogočemu, pa tako i kad se radi o njihovim jelima. Dakle, ako ste iz Hrvatske, nema dileme da dobro znate što ćete jesti za Božić, što za Novu godinu, što za Uskrs, kakvim ćete jelom poslužiti prijatelje… Naravno da se s obzirom na regije razlikuje i ta tradicija, ali ne previše. Predstavljam kontinentalnu verziju jela koja Hrvati jedu „po defaultu“. Naravno, s obzirom na podneblje neki su običaji drugačiji.

1. BADNJAK
S obzirom da smo mi Hrvati velikom većinom katolici, na Badnjak ne jedemo meso, ali volimo se počastiti slasnim ribljim specijalitetima. Za ovu priliku zapravo nema nekog posebnog pravila, ali jedno od vrlo popularnih jela je zasigurno bakalar. Još neke poznatije verzije su hobotnica ispod peke, punjene ligne itd.

2. BOŽIĆ
Božić, nema dileme. Jede se purica i mlinci. Prije purice naravno „masna juha“. Za prilog obično cikla ili nešto slično od davno pripremljene zimnice. Prema tradiciji desert su razni sitni suhi kolačići, medenjaci, medene šape itd.

3. NOVA GODINA
Za Novu Godinu uvijek je prava gozba. Jede se sarma pripremljena u količinama dovoljnim da potraje idućih nekoliko tjedana, svinjsko pečenje i francuska salata.

4. FAŠNIK
Za fašnik, nekoliko dana prije fašnika i poslije fašnika na stolu su obavezne krafne. Ako ih nema, očito nešto nije u redu.

www.coolinarika.com

www.coolinarika.com

5.USKRS
Kuhana šunka, mladi luk, kuhana jaja i domaći kruh. Obavezno za „Uskršnji doručak“ i kao prilog ručku. Što se tiče slastica, gotovo je obavezna domaća orehnjača i slični dizani kolači.

6. ROĐENDANSKA ILI NEOBAVEZNA VEČERA S DRUŠTVOM
Naravno, možete otići i na „fensi“ večeru, ali ako ste „prava Rvatina“ najvjerojatnije je da ćete se odlučiti za odlazak na dobre čevape, u pizzeriju ili u restoran poznat po svom roštilju.

7. HITNA SITUACIJA
Gosti su vam najavili dolazak u zadnjem trenu, ali vi se ne brinete jer u svakom trenu u hladnjaku imate barem jedan pršut, domaći sir, kulen i brojne priloge koje ćete im poslužiti kao nareske/ platu, kako to već volite zvati. Presudno je biti spreman u svakom trenutku.

8. PAUZA NA POSLU/FAKSU/U ŠKOLI
Kad imaju gablec, Hrvate ne zanimaju nikakve salate, voće i slične zdrave namirnice. Izbor je gotovo uvijek najbliža pekara gdje kupujemo slance, burek, krafne, kroasane i sl. Jeftino, brzo i nezdravo – uvijek dobitna kombinacija!

Jelena Pankretić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.