Što hrvatska djeca misle o multikulturalnosti?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Istraživanje pokazalo: Stanje u Vukovaru zabrinjavajuće

Čak sedam od desetero djece u Vukovaru među najboljim prijateljima nema osobu iz druge etničke skupine. Čak 73 posto hrvatskih učenika navelo je da su njihovi najbolji prijatelji Hrvati, a 70 srpskih da su to Srbi. Rezultati su to istraživanja stavova djece u četiri hrvatske regije.

Projekt IntegraNorm je višegodišnje opsežno istraživanje obrazovnih izbora i različitih međuetničkih stavova djece i njihovih roditelja u četiri hrvatske regije u kojima je etnička mješovitost veća nego u drugima: to su Istra, grad Daruvar i okolica, Slavonija, Vukovar i okolica, te Baranja.

Izvor: Jutarnji list

U istraživanju je sudjelovalo 1568 djece u dobi od 11 do 18 godina i 2000 njihovih roditelja, otprilike podjednako pripadnika manjina i većine, i to u osnovnim i srednjim školama u kojima se nastava odvija na manjinskim jezicima – češkom, mađarskom, srpskom, talijanskom i komparativnim školama u istim sredinama u kojima se nastava odvija na hrvatskom jeziku.

Kada se isto pitanje postavilo u Baranji, 31 posto mađarskih učenika odgovorilo je da su im najbolji prijatelji Mađari. U Daruvaru tek 16 posto mladih Čeha ima najbolje prijatelje iz vlastite etničke skupine, a u Istri je svega 8 posto mladih Talijana okruženo isključivo prijateljima iz talijanske zajednice.

Na čelu projekta nalazi se profesorica socijalne psihologije Dinka Čorkalo Biruški. Upravo ona je provela istraživački razgovor s djecom i istaknula odgovor jedne djevojčice.

-Pitala sam učenike druže li se međusobno. Na to mi je jedna učenica odgovorila: ‘Zašto vi to nas pitate? Nije da se nešto družimo, ali živimo normalno. Jedni uz druge – izjavila je Dinka. Također navela je još jedan primjer kako bi analizirala spomenutu situaciju.

-U sklopu našega istraživanja, između ostaloga, u nizu smo intervjua nastojali istražiti kako djeca doživljavaju pojam domovine. Kada sam učenike u nastavi na češkom jeziku i porijeklom Čehe upitala je li Češka njihova domovima, jedan mi je dječak zaprepašteno odgovorio: ‘Znate li Vi gdje je Češka?’. Ovaj odgovor ne govori o dječakovoj ‘odnarođenosti’, nego njegovoj dobroj integriranosti, odnosno o činjenici da u svojoj domovini Hrvatskoj može mirno i s ponosom njegovati svoj češki identitet, jezik, kulturu i običaje, jasno razlikujući da njegovo porijeklo (češko) ne određuje i njegovu domovinu Hrvatsku – objasnila je.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.