ŠTO JEDU HRVATI?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Hrvatska agencija za hranu (HAH) provela je prvo Nacionalno istraživanje o prehrambenim navikama odrasle populacije u Republici Hrvatskoj. Istraživanje se provodilo na ispitanicima (2 x 1000 ispitanika) u dobi od 18 do 64 godine, a provodilo se od 2011. do 2012. godine u šest hrvatskih regija. Donosimo vam neke od rezultata istraživanja.

BMI (indeks tjelesne mase)

Indeks tjelesne mase pokazatelj je stupnja uhranjenosti osobe. Računa se tako da podijelimo tjelesnu masu u kilogramima s kvadratom visine u metrima, odnosno BMI = masa/. Prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije za europsko stanovništvo, preporučeni BMI za oba spola je 18,5 – 24,9 kg/.

Rezultati istraživanja pokazali su da je većina ispitanika (47,9%) imala idealnu tjelesnu masu, nešto manje (34,8%) imalo je prekomjernu tjelesnu masu, njih 15% bilo je pretilo, a tek 2,3% ih je bilo pothranjeno. Prosječan BMI kod muškaraca bio je 26,8, a kod žena 24,7.

 

BJELANČEVINE

Izvor: proteone.hr

 

Bjelančevine su prehrambene tvari koje su glavni izvor tvari za izgradnju mišića, kože, kose, krvi, noktiju i unutarnjih organa. Od životinjskog porijekla, možemo ih pronaći u mesu, mlijeku, mliječnim proizvodima, jajima i ribi, a među namirnicama biljnog porijekla izvori su mahunarke, žitarice i sjemenke.

Preporučeni unos bjelančevina za muškarce je 57g dnevno, a za žene 48g. Istraživanje je pokazalo da je dnevni unos bjelančevina hrvatskih stanovnika iznad prosjeka, kod muškaraca 70g dnevno, a kod žena 50g dnevno.

 

UGLJIKOHIDRATI

Izvor:  3sporta.com

 

Ugljikohidrati su dobar izvor energije, a u svakodnevnoj prehrani pronalazimo ga u šećeru, tjestenini, žitaricama, krumpiru, kruhu, grahu, grašku, mahunama… Ovisno o količini ostalih hranjivih tvari u određenim namirnicama, one mogu biti zdravije ili manje zdrave.

Prema istraživanju, dnevno unosimo puno veću količinu ugljikohidrata od preporučenog. Preporučena dnevna količina ugljikohidrata je 30g, a rezultati su pokazali da ih žene unose dnevno 53g, a muškarci 49g.

 

MASTI

Izvor: media.vitkigurman

 

Masti su, uz ugljikohidrate i proteine, osnova naše prehrane. Možemo ih pronaći u biljnim proizvodima, orašastim plodovima i ribi, odnosno u maslinovom i lanenom ulju, orasima, lješnjacima, tuni, lososu, itd.

Istraživanje je pokazalo da smo i prema dnevnom unosu masti također nešto iznad prosjeka. Preporučeni dnevni unos masti je 30g, a hrvatice ih prosječno unose 32g dnevno, a hrvati 36g dnevno.

 

RAZLIKE U PREHRANI I KONZUMACIJI PIĆA

Istraživanje je pokazalo i neke razlike u prehrani žena i muškaraca u Hrvatskoj. Muškarci jedu više mesa nego žene, žene jedu više voća nego muškarci, ribu i povrće podjednako jedu i žene i muškarci, a mlijeko nešto više konzumiraju žene nego muškarci.

Osim toga, rezultati su pokazali i da muškarci prosječno više piju od žena. Točnije, muškarci prosječno popiju jedno malo pivo na dan, a žene na tjedan.

Što se tiče rezultata u odnosu na Europsku uniju, na začelju smo prema prosječnoj konzumaciji ribe, a u vodstvu u konzumaciji vode.

Ako vas zanima više, rezultate istraživanja i neke dodatne informacije možete pronaći na sljedećem linku: https://www.hah.hr/predstavljeni-rezultati-prvog-nacionalnog-istrazivanja-o-prehrambenim-navikama-odrasle-populacije-u-republici-hrvatskoj/

 

Tea Čakalić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.