Što se krije iza vaše profilne fotografije?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Prema istraživanju Sveučilišta u Pennsylvaniji slika koju odaberemo da nas predstavlja na našem Facebook profilu govori nešto o nama. Prema studiji koju je Sveučilište provelo na uzorku od 60.00 ljudi ekstroverti češće postavljaju profilne fotografije na kojima su i druge osobe. Ekstroverti su osobe koje uživaju u interakciji s drugim ljudima, u društvu su primijećeni i popularni, te ih se često doživljava kao energične. Na njihovim profilnim fotografijama, također su često izražene pozitivne emocije.

Pixabay

Pixabay

Osobe koje su visoko savjesne pokazuju tendenciju prema ‘klasičnim profilnim fotografijama’, točnije fotografijama koje sliče onima namijenjenim za dokumente. To su ozbiljnije, često samo informativne fotografije koje nam frontalno pokazuju lice vlasnika profila i ništa više o njegovoj osobnosti.

Smatra se kako je naše ponašanje i predstavljanje na društvenim mrežama ”produžetak samog sebe”. Istraživači iz navedene studije zaključili su kako mogu točno procijeniti osobnost korisnika društvene mreže u 65% slučajeva. Studija je analizirala značajke poput boje, estetike, načina na koji pojedinci prezentiraju svoje lice, te emocije koje se na njihovim licima mogu očitati. Pomoću navedenih značajki, istraživački tim otkrio je povezanosti s pet dimenzija ličnosti poznatih u psihologiji – ekstraverzijom, ugodnošću, savjesnošću, neuroticizmom i otvorenošću.

Pixabay

Pixabay

1. Ekstroverti – oni čija je osnovna osobina otvorenosti i povezanost s ljudima najčešće odabiru šarenu i jasnu fotografiju na kojoj se nalazi više ljudi. Oni rijetko nose naočale na profilnim slikama.
2. Ugodne osobe – karakterizira prosocijalno ponašanje, altruizam, povjerljivost i skromnost. Njihove profilne fotografije su mekanih linija, često mutne, ali prepune pozitivnih emocija.
3. Savjesne osobe – uvijek djeluju promišljeno, prilagođavaju se pravilima, organizirani su i imaju jasne prioritete. Oni odabiru šarene, svijetle i prirodne fotografije na kojima djeluju sretno.

Pixabay

Pixabay

4. Neurotici – su osobe niske emocionalne stabilnosti. To je tip osobnosti koji se često osjeća anksiozno, nervozno, napeto ili tužno. Njihove profilne fotografije siromašne su bojama ili prepune boja koje su u psihologiji povezane s negativnim emocijama. Često lice prekrivaju naočalama, a veliki postotak njih čak nema sebe niti svoje lice kao svoju profilnu fotografiju.
5. Otvoren tip osobe – krase ih obilježja poput maštovitosti, originalnosti i kreativnosti. Oni najčešće imaju umjetničke sklonosti. Oni izabiru atraktivne fotografije, ali naglašavaju kontrast i oštrinu u njima. Njihove fotografije nisu ‘šarene’.

 

Ana Roksandić

 

Izvori:

https://www.bustle.com/p/what-your-facebook-profile-picture-says-about-your-personality-52956

http://www.jutarnji.hr/life/znanost/sto-profilna-fotografija-govori-o-vama-istrazivanje-provedeno-na-60000-ljudi-rezultiralo-65-om-tocnoscu-provjerite-jesu-li-pogodili-i-vas/5962997/

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.