Strast stvaranja

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Umjetnički paviljon je barem na neko vrijeme postao dom Chagalla, Braquea, Balthusa, Kellyja i brojnih drugih velikana likovne umjetnosti. Izložba, simboličkog naziva, Strast stvaranja sadrži preko 60 djela iz zbirke poznate svjetske Fundacije Maeght, a traje od 5. listopada 2017. do 14 siječnja 2018. godine. Studenti mogu ostvariti popust prilikom kupnje karte, stoga za 30 kuna možete pogledati djela 25 najznačajnijih umjetnika dvadesetog stoljeća.

Ulaz u Strast stvaranja započinje visokom Richierovom skulpturom koja se nalazi u predvorju Umjetničkog paviljona. Izložba je koncipirana kronološki, stoga započinje na lijevoj strani paviljona Braqueovim bakropisima mrtve prirode s početka dvadesetog stoljeća. Potom pažnju privlače brojna Gonzalesova lica u boji, čije skulpture, uz Braqueove, ispunjavaju središnji prostor lijevog krila paviljona. Tijek izložbe potom dovodi do Soulagesovih, Van Veldeovih i Caneovih slika velikih proporcija koje se u prostoru, osim dimenzijama ističu i kontrastima boja. Odvojeni prostor u središtu paviljona pruža posjetiteljima dozu privatnosti dok uz prigušeno svjetlo razgledavaju djela de Staëla, Balthusa i Ademija. Ipak, najveću pozornost u tom dijelu plijeni Pred slikom, jedna od rijetkih Chagallovih slika religiozne tematike, koja je iz tog razloga smještena u centar prostorije.

Tijek izložbe vodi u desno krilo paviljona gdje posjetitelji odmah mogu primjetiti Calderovu viseću instalaciju sastavljenu od mnogo metalnih krugova u žarkim bojama. Kellyjeva slika Crveno-žuto-plavo ističe se velikim, pravilnim poljima koja su tih boja čime podsjeća na najpoznatija Mondrianova djela. Jedno od djela koje najviše iznenađuje je Rebeyrolleov Monetarizam u kojoj se uz boju, nalaze i dlake, koje su raspoređene po tijelu muškarca. Slika Španjolski comicscape, islandskog umjetnika Erróa, ističe se jer je sastavljena od brojnih malih stripova jakih boja. Posljednja slika izložbe je njemačkog umjetnika Immendorffa, a posebna je zato što je većinom stvorena od točkica, a ne linija kista.

Ne morate biti veliki poznavatelj umjetnosti dvadesetog stoljeća da bi vam izložba bila zanimljiva jer slike svojim kontrastima, različitim tehnikama i apstraktnošću privlače oko čak i najvećih laika za umjetnost.

 

Dora Slivar

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.