Stručnjak za reputaciju – Posao budućnosti?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Odnosi s javnošću kao zanimanje još se uvijek bore da postanu prepoznatljivi jednom širem krugu ljudi. Jedan od razloga za to sasvim sigurno se ogleda u činjenici kako većina ljudi smatra da o komunikaciji zna sve što je potrebno, pa im ne pada na pamet još dodatno angažirati i plaćati osobe koje se komunikacijom bave profesionalno.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Međutim iz dana u dan se dokazuje kako je to u potpunosti pogrešan stav. Nerijetko je tek potrebno da se dogodi kakvo negativno iskustvo, pa da se zauzme ozbiljniji stav o važnosti komunikacijskih vještina. Stručnjaci za odnose s javnošću, kao što i sam naziv profesije sugerira, zaduženi su za uspostavljanje kvalitetnih kontakata s više različitih zainteresiranih skupina, koje se mogu svrstati pod zajednički naziv javnost. Cilj je izgradnja dugotrajnih uzajamno korisnih veza, pri čemu je važan preduvjet za uspostavu povjerenja međusobno poštovanje. Jedno uže gledište odnose bi s javnošću definiralo primarno tehničkom kategorijom. U tom smislu, stručnjaci bi trebali poznavati komunikacijsku infrastrukturu i različite alate koji doprinose razumijevanju poruke. Važno je znati napisati kvalitetno priopćenje za medije, organizirati konferenciju za tisak, te biti dobar poznavatelj dijaloške forme kakva je primjerice intervju. Svakako da su ova znanja važna i nezaobilazna, ona predstavljaju temelj zanimanja odnosa s javnošću.

Međutim, pristup koji bi u obzir uzeo jednu širu sliku mogao bi započeti postavljanjem jednog pomalo filozofskog pitanja o pravom smislu odnosa s javnošću. Riječ koja bi se vrlo brzo nametnula glasi – reputacija. Dugoročno promatrano, svrha svih komunikacijskih napora leži u tome da se izgradi određeni ugled u zajednici. On nije bitan samo zbog samopoštovanja, već svoju životnu potvrdu dobiva prilikom svake krizne situacije kada šteta može biti ublažena upravo na temelju konzistentnog rada i vjerodostojnosti u prošlosti. S obzirom na važnost reputacije, postoji mogućnost da se u budućnosti profilira jedan novi tip stručnjaka zaduženih upravo za njegovanje iste. Po profilu to bi bili iskusni profesionalci koji su i sami stekli poštovanje kolega, a djelovali bi prvenstveno u formi konzultanata angažiranih za pojedine projekte.

Opisani način rada podrazumijeva veliku samostalnost, ali i odgovornost. Postoje oni praktičari koji su već sada svjesni kako puno kvalitetnije rade individualno, nego u grupi. Stoga bi oni već sada trebali početi ozbiljno razmišljati o izgradnji vlastite profesionalne reputacije, kako bi jednoga dana mogli raditi posao koji je baš za njih.

Karlo Kanajet

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.