Studentski rad u Mc Donaldsu, da ili ne?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Veliki broj studenata studira izvan grada u kojem su odrastali, odnosno na početku studija moraju se iseliti iz roditeljske kuće te živjeti u studentskom domu ili u iznajmljenom stanu. Kako je svake godine sve više studenata, sve je manje mjesta u domu pa je većina prisiljena plaćati stanarinu. Nažalost, nemaju svi roditelje koji mogu podmiriti troškove stanarine, režija, hrane i izlazaka svojoj djeci studentima, pa su prisiljeni raditi preko studentskog ugovora. Jedan od rijetkih poslodavavaca koji dozvoljava studentima da sami kreiraju svoj raspored kako bi mogli pohađati predavanja je Mc Donalds. Iako je to velika prednost kod studentskog posla, svaki posao ima i mane pa smo odlučili istražiti prednosti i mane rada u Mc Donaldsu.

https://mcdonalds.com.au/sites/mcdonalds.com.au/files/hero_pdt_favouritesau.png

https://mcdonalds.com.au/sites/mcdonalds.com.au/files/hero_pdt_favouritesau.png

PREDNOSTI
1. Biranje vlastitiog rasporeda rada
Studentima je osigurana apsolutna sloboda kod izrade svog rasporeda, mogu raditi dva dana mjesećno, samo vikendima ili skoro svaki dan, ukoliko to ne krši radno pravo koje ne dozvoljava da se radi više od 6 dana ili 48 sati tjedno.
2. Sigurna isplata
Prednost rada u svim korporacijama je sigurna plaća – ipak je cilj korporacije održati imidž. Isplata se vrši preko studentskog ugovora pa nema konstantnih pregovora oko satnice, količini novaca koja se dobiva u zamjenu za vaš rad i igre mačke i miša s plaćanjem na crno.
3. Ispunjavanje zakonskih obveza prema zaposleniku
Cilj je apsolutna efikasnost radnika, stoga su sva njegova prava ispoštovana. Pauze se dobivaju prema satima rada te tako svi zaposlenici imaju pravo na „veliku pauzu“ od 30 minuta nakon tri i pol do četiri sata rada i nakon svaka dva sata još 10 minuta „male pauze“ .
4. Ravnopravnost svih zaposlenika
U Mc Donaldsu nema šefa, nitko nije iznad nikoga i nema verbalnog iživljavanja nad zaposlenicima. To ne znači da nema odgovornih osoba koje uskaču kada ih zatrebamo ili osobe koje nas opominju ako ne radimo dobro, to znači da ne postoji pojedinac koji vas može otpustiti svojom voljom ili vam prijetiti otpuštanjem

http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/multimedia/dynamic/00172/mcdonalds_172167k.jpg

http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/multimedia/dynamic/00172/mcdonalds_172167k.jpg

MANE
1. Nejasni ljudsi odnosi
Politika Mc Donaldsa zahtjeva od svih zaposlenika da budu pristojni jedni prema drugima, pa nije jasno da li su ljubazni prema vama jer im se sviđate ili zato jer ih pravila tjeraju da budu uljudni. To zvuči kao prednost, a ne mana, ali u ljudskoj prirodi je da stječu prijatelje u okolini u kojoj se kreću pa može biti frustrirajuće biti do osam sati dnevno među ljudima za koje niste sigurni da li im se sviđate ili ne.
2. Manjak kreativnosti
Opće je poznato da se u Mc Donaldsu sve radi po preciziranoj proceduri od koje ne smije biti ni najmanjeg odmaka. Osim smanjenja kreativnosti, smanjuje se i potreba za razmišljanjem kod obavljanja posla pa se zaposlenici često osjećaju kao jedan dio cjeline, a ne kao pojedinac.
3. Mala mogućnost napredovanja.
Kao što je i prije spomenuto, svi zaposlenici su na jednakoj poziciji pa nema mogućnosti napredovanja. Dugoročni rad za istog poslodavca je za svakoga pa čak i za studenta koji radi preko studentskog ugovora, psihički pad, osim toga satnica kroz cijelo vrijeme ostaje ista bez mogućnosti pregovora.
Kao i svaki drugi posao i studentski poslovi imaju prednosti, ali i mane pa razmislite koliku odgovornost preuzimate kada odlučite raditi i studirati istovremeno. Uvijek postoji opcija „zagrij stolac i zaradi stipendiju.“

 

Petra Liber

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.