Studij u inozemstvu – Što je s troškovima?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Foto: pixabay.com

Mnogi mladi u Hrvatskoj izražavaju želju za odlaskom u neku drugu zemlju nakon studija, no mnogi se na taj potez odlučuju i prilikom upisa studija. Prema podacima UNESCO-a, najviše mladih Hrvata odlazi studirati u Italiju, Austriju, Sloveniju i SAD (njih 5500), ne računajući susjednu nam Bosnu i Hercegovinu koja je na vodećem mjestu s više od 3 tisuće hrvatskih studenata. U zemljama koje su članice Europske unije, studenti iz Hrvatske imaju ista prava kao i oni koji žive u toj zemlji. Tako od 2013. godine, kada je Hrvatska ušla u EU, naši studenti ne plaćaju studij u zemljama gdje se on inače ne plaća – npr. Austrija, Finska, Norveška, Švedska, Danska… Iako je interes za studiranje izvan Lijepe naše već sada velik, koordinatorica obrazovnog savjetovanja u Institutu za razvoj obrazovanja Maja Balen, za Jutarnji kaže kako dobivaju puno upita vezanih uz studiranje u inozemstvu te prema svojim podatcima bilježe rast interesa od oko tisuću upita po godini.

Jedan od problema s kojim se susreću studenti je skup smještaj. Jure Žuljević iz Trilja upisao je studij u Beču te kaže kako osjeti da je studentski život skuplji nego u Hrvatskoj. Primjerice, za dvokrevetnu sobu u studentskom domu potrebno je izdvojiti 300 do 400 eura mjesečno (kod nas je to maksimalno 700 kuna). Također Jure ističe da mu najveći dio budžeta odlazi na hranu, pošto studentska prehrana na njegovom sveučilištu nije sufinancirana. Ipak, tamo je učenje stranih jezika te bavljenje sportom besplatno za studente. Svi ovi troškovi na mjesečnoj razini iznose 700 do 800 eura.

Ručak u studentskoj menzi u Ljubljani kreće se po cijeni od dva eura, no tamo studenti imaju subvenciju i na hranu u drugim restoranima koji nisu vezani za sveučilište (npr. kebab, pizza i slično). Kava s mlijekom košta jedan euro. Što se smještaja tiče, tamo je također skuplji nego kod nas – inozemni studenti nemaju pravo na studentske domove, a Puljanka Ariana Pavlin kaže kako za svoj stan koji dijeli s tri cimerice izdvaja oko 210 eura mjesečno uključujući i režije. Ukupni mjesečni troškovi kreću se 400 do 500 eura.

Studenti u inozemstvu ipak se slažu da je to dobra prilika za napredovanje i buduće zapošljavanje, a mogućnosti zarade tijekom studija su raznovrsne uz različite studentske poslove.

Kristina Krnjić

Izvor: jutarnji.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.