STUDOSFERINIH TOP 10 NOGOMETAŠA SVIJETA: 7. Samuel Umtiti

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Zapanjujuće je koliko Samuel Umtiti prolazi nezapaženo u svjetskom nogometu. Mladi 24-godišnji Francuz je na ljeto 2016. prijelaskom iz Lyona u Barcelonu bio pojačanje koje se čak ni u temi transfera stopera u tom prijelaznom nije previše spominjalo pored imena poput Stonesa, Mustafija i Bailyja. Mnogi su prognozirali da će biti sličan promašaj poput Songa, a mnogi su rekli da će se na Umtitijeve prave partije trebati pričekati i do nekoliko sezona. Malo je reći da je sve prognoze razuvjerio.

Izvor: fcbarcelona.com

Umtiti je u Barcelonu prešao za ulogu rezervnog stopera, dok su Pique i Mascherano (koji je još uvijek jedan od najboljih zadnjih veznih u svijetu) trebali zadržati standardne pozicije na mjestu centralnog braniča. Umtiti je lagano počeo dobivati sve više i više minuta, pomogla je tu i formacija s tri braniča koju je Luis Enrique koristio u nekoliko navrata te je nakon polovice prve sezone izašao fascinantan podatak da je Barcelona pobijedila u svakoj utakmici u kojoj je Umtiti igrao, a realno, sezone 2016/17 Barcelona nije imala zavidan učinak, što je odmah pokazalo koliko je zapravo mladi Francuz pridonio momčadi.

Znam da je ovo izbor kojeg bi rijetki stavili u Top 10, pogotovo iznad Ramosa, Silve, Boatenga, Bonuccija i društva, no brojke sve govore, predstave na terenu sve govore, a ako to nije dovoljno, trenutna sezona pod Ernestom Valverdeom u kojoj je Umtiti čak i pokraj Piquea nedvojbeni vođa obrane je najveći dokaz njegove kvalitete.

Izvor: fcbarcelona.com

Barcelonu je proteklih sezona klimava obrana sprječavala od rušenja još barem dvostruko više rekorda nego što su srušili, bilo je evidentno da Messi i društvo iz napada ne mogu sve sami. Umtiti je donio Barceloni upravo to što je nedostajalo – koordiniranost, borbenost i najbitnije, sigurnost. Zbog sigurnije obrane Barcelona igra i zanimljiviji nogomet – tiki-take više nema u razini kao prije, a akcije su puno dinamičnije, jer konačno postoji ta kohezija između kvalitetne obrane i kvalitetnog napada te upravo smatram da je Umtiti jedan od temelja tog ključnog aspekta.

Nitko nakon odlaska legendarnog Carlesa Puyola nije uspio toliko držati konce i disciplinu u obrani, ali i u cijeloj momčadi. Umtiti posjeduje takve kvalitete te ne sumnjam, sa skorim zalascima karijera Messija i Inieste, postati istinski vođa, samim time i kapetan momčadi. Definitivno zasluženo trenutno sedmi najbolji nogometaš svijeta te najbolji stoper na našem planetu.

 

Edi Džindo

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.