Surfanje internetom na kućnom računalu bi uskoro moglo izumrijeti

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Internet danas više nije novost. Zahvaljujući globalizaciji i brzom razvoju tehnologije sve više postaje dio nas. Isprva stvoren za upotrebu putem računala, internet prema novim podacima sve više naginje prema dominantnoj mobilnoj upotrebi, koja bi po svemu sudeći uskoro trebala u potpunosti nadomjestiti upotrebu kućnoga računala u svrhe surfanja. Ubrzan način života te nevjerojatno fluidan protok informacija, doveli su do novih trendova u tome kako i putem čega koristimo internet.

https://cdn1.tnwcdn.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2015/07/smartphones-520x275.jpg

https://cdn1.tnwcdn.com/wp-content/blogs.dir/1/files/2015/07/smartphones-520×275.jpg

 

Prema izvješću Zenith kompanije koja se bavi istraživanjem oglašavanja, marketinga i medija, rečeno je kako će do kraja ove godine mobilno korištenje interneta doseći čak 75 posto ukupnog podatkovnog prometa. Kada se govori o mobilnom u obzir se uzimaju smartphone uređaji i tableti. Visoka očekivanja ne iznenađuju, budući da je ovogodišnja brojka iznosila 68 posto, dok je 2012. godine bila manje od polovice. Za 2018. godinu, Zenith pretpostavlja kako bi mogla doseći čak 80 posto. Kada se gleda koje države na globalnom planu prednjače u surfanju putem mobilnih uređaja, Španjolska se pokazala kao vodeća,a prate je Hong Kong, Kina, SAD, Italija i Indija.
Ako se razvoj tehnologije nastavi brzinom kakvu poprima zadnjih godina, surfanje internetom putem standardnog kućnog računala bi uskoro moglo postati prošlost. No kako je do toga došlo?
Naime, stručnjaci koji se bave proučavanjem novih tehnoloških fenomena kažu da je glavni uzrok ukupni razvoj smartphone uređaja i tableta koji su, više od klasičnih računala, orijentirani na funkcionalnost i jednostavnu upotrebu.  Velik interes korisnika znači veći profit kompanija koje se bave proizvodnjom prijenosnih uređaja, ali i telekomunikacijskih operatera koji bi više mogli prodavati svoje internetske usluge.

 

http://il6.picdn.net/shutterstock/videos/6094337/thumb/1.jpg

http://il6.picdn.net/shutterstock/videos/6094337/thumb/1.jpg

Također, smartphone uređaji i tableti su u pravilu jeftiniji od računala. Uz to, sve su češći zahtjevi modernog društva za besplatnim WiFi spotovima gdje god da se našli. Od različitih institucija, banaka, restorana, kafića, itd. Sam čin besplatnoga surfanju na dohvat ruke iskustvo korisnika čini još boljim. Najveća značajka ovog fenomena je činjenica da je pojedinac primoran imati stalni pristup mobilnoj ili WiFi internetskoj vezi kako bi dobio najnovije informacije iz svijeta. Bez novih tehnologija to bi bilo neizvedivo.
Iako je takav dinamičan proces nepredvidljiv, jedno je sigurno. Prijenosni uređaji kao što su smartphone i tablet će sigurno ostati dominantni i bez nadmetanja s klasičnim kućnim računalom. Može se pretpostaviti da će se računala ostavljati sve više po strani kao što je to bio slučaj s knjižnicama nakon komercijalizacije računala i pojave interneta. Knjige nisu u potpunosti nikada nestale pa najvjerojatnije neće ni računala. No samo će vrijeme pokazati kakvim intenzitetom će teći daljnji razvoj tržišta, društva te samih proizvođača.

 

Ivan Grgurić

 

Izvori:

https://www.cnet.com/news/mobile-internet-use-still-on-the-move/
http://mashable.com/2015/09/29/mobile-devices-replacing-desktop/#MYwKhqUkukqT

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.