SVAKA ŠESTA OSOBA U SVIJETU UMRE OD POSLJEDICA ZAGAĐENOSTI!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Od  posljedica zagađenosti 2015. godine umrlo je devet milijuna ljudi, što je tri puta veći broj od onih koji su umrli od AIDS-a, tuberkuloze i malarije zajedno – prenosi Hina. Ujedno, to je 15 puta više od broja ljudi koji su umrli od posljedica ratova i terorizma. Navedene brojke rezultat su istraživanja koje su znanstvenici objavili u petak u stručnom časopisu Lancet.

Prema rezultatima studije za koju su se podaci prikupljali dvije godine, te godine zabilježeno je devet milijuna preuranjenih smrti, koje su najčešće uzrokovane bolestima poput raka pluća te moždanim i srčanim oboljenjima. Rezultati istraživanja pokazali su da je 92 posto smrtnih slučajeva koji su povezani sa zagađenjem zabilježeno u siromašnim zemljama poput Indije, Kine,  Pakistana, Bangladeša i Madagaskara.

“Zbog globalizacije su se iskorištavanje rudnog bogatstva i industrijska proizvodnja premjestili u siromašnije zemlje u kojima su pravila o zaštiti okoliša vrlo loša, a ako i postoje, nitko ih se ne pridržava”, izjavio je Karti Sandilya, jedan od autora studije i savjetnik grupe za zaštitu okoliša Pure Earth.

“Stanovnici siromašnih zemalja, primjerice građevinski radnici u New Delhiju, izloženiji su zagađenom zraku. Oni su i lošije zaštićeni, jer dok pješače, voze se biciklom ili autobusom do posla i neprestano su izloženi zagađenom zraku”, dodao je Sandilya, te za usporedbu naveo kako stanovnici razvijenih zemalja do svojih radnih mjesta putuju u “klimatiziranim prijevoznim sredstvima”.

Najviše smrtnih slučajeva povezanih sa zagađenjem tijekom 2015. godine zabilježeno je u Indiji –  njih 2,5 milijuna i u Kini gdje je od posljedica zagađenja umrlo 1,8 milijuna stanovnika.

U velikoj međunarodnoj studiji sudjelovalo je 40 znanstvenika iz cijeloga svijeta koji su koristili podatke studije “Global Burden of Disease” Instituta za mjerne podatke o zdravlju i za evaluaciju zdravlja Sveučilišta u Washingtonu.

Gabriela Galić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.