Sveti Duje, Oxford i Cambridge

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Veslačko natjecanje „Regata sv. Duje“ već niz godina okuplja brojne aktualne, ali i umirovljene veslače, a ove godine apsolutni pobjednici su osmerci njemačkih sveučilišta Aachena i Hamburga te veslačke legende Splita. Tradicionalno natjecanje se održava povodom blagdana sv. Duje, zaštitnika grada pod Marjanom.

Iako se veslalo tjedan dana ranije nego je uobičajeno, točnije 30. travnja, to nije spriječilo publiku, ali i natjecatelje da se pokažu u najboljem izdanju. Pobjeda njemačke posade iz Aachena je iznenadila većinu posjetitelja, dok se pobjeda ženske ekipe sveučilišta iz Hamburga očekivala.

Izvor: CROPIX

Izvor: CROPIX

Osim okupljanja velikog broja veslačkih legendi na jednome mjestu, regata je jedinstvena prilika za ponovni dvoboj između vječnih rivala Oxforda i Cambridgea. Naime, ekipe ovih sveučilišta međusobno se natječu jedino u Engleskoj, na Temzi te u Splitu. Upravo je to jedan od razloga zašto u splitskoj lučici u Spinutu ni ove godine nije nedostajalo adrenalina i neizvjesnosti.
Uzbudljivo je bilo i dan kasnije, 01. svibnja kada su snage odmjerile veslačke legende Cambridgea, Oxforda i Splita koji zajedno imaju više od trideset olimpijskih medalja. Unatoč kiši, lošem vremenu i drugim uvjetima koji su podsjećali na Temzu, na Rivi su ipak slavili domaćini. Poseban doživljaj bio je gledati njihova ozarena lica i pozitivan naboj kao da su prvi put veslali utrku i pobjedili. Odnosno, veslačke legende su pokazale da i kada nisu aktivni sportaši, daju sve od sebe.

Izvor: CROPIX

Izvor: CROPIX

Činjenica da legendarni natjecatelji Oxforda i Cambridgea već desetak godina ne propuštaju ovo natjecanje, dovoljno govori o gostoprimstvu Splićana i o samoj regati koja je još jednom pokazala da usprkos problemima koje je nemoguće predvidjeti, sve se može izvesti na dobro zahvaljujući dobroj organizaciji, želji i radu. Uz pozdrave i zdravicu, ovogodišnji pobjednici su obećali sv. Duji da dolaze i sljedeće godine!

Mirjana Baran

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.