SVI HRVATSKI PREDSTAVNICI NA EUROSONGU

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
www.večernji.hr

www.večernji.hr

Hrvatska je do sada na Eurosongu nastupala 21 put, a izvođači s najboljim plasmanima su Maja Blagdan, Doris Dragović i Danijela Martinović. Prvi predstavnik od osamostaljenja Hrvatske, točnije 1993. godine, bila je grupa Put s pjesmom Don’t ever cry.

Autori pjesme su Andrej Baša i Đorđe Novković, a pjesma je u finalu zauzela 15. mjesto. Tony Cetinski drugi je hrvatski predstavnik na Eurosongu. On je s pjesmom Nek ti bude ljubav sva nastupao 1994. godine i zauzeo je 16. mjesto. Magazin i Lidija Horvat Dunjko Hrvatsku su predstavljali 1995. godine s pjesmom Nostalgija. Osvojili su visoko šesto mjesto, a pjevačica Danijela Martinović tada je prvi puta kročila na Eurosong scenu. Sveta ljubav jedna je od najuspješnijih pjesama koje su Hrvatsku predstavljali na Eurosongu. Odlično četvrto mjesto Maja Blagdan osigurala je pjesmom Zrinka Tutića 1996 godine. Zanimljivo je kako Maja Blagdan drži prvo mjesto u knjizi rekorda ovoga natjecanja i to u kategoriji najvišeg otpjevanog tona. Godinu nakon, Hrvatsku je predstavljala grupa E.N.I. koja je s pjesmom Probudi me osvojila 24. mjesto. Godine 1998. na Eurosongu je nastupila Danijela Martinović s pjesmom Neka mi ne svane. Ova se pjesma može pohvaliti s najvećim brojem osvojenih bodova od svih pjesama koje su predstavljale Hrvatsku. Danijela je s osvojenim 131 bodom završila na 5. mjestu. Godinu poslije, na Eurosong pozornicu došla je Marija Magdalena u izvedbi Doris Dragović.

www.hrt.hr

www.hrt.hr

Ova bezvremenska pjesma osvojila je 4. mjesto na Eurosongu u Jeruzalemu. Goran Karan sljedeći je predstavnik koji je s pjesmom Kada zaspu anđeli osvojio 9. mjesto. Godinu nakon na Eurosongu je po prvi puta Hrvatsku predstavljala pjesma u potpunosti izvedena na engleskom jeziku. Riječ je o pjesmi Strings of my heart pjevačice Vanne koja je posljednja zabilježila plasman u 10 najboljih. Nakon Vanne, na engleskom su pjevali još i Vesna Pisarović, Claudia Beni i Ivan Mikulić. Godine 2005. ponovno smo se okrenuli tekstovima na materinjem jeziku. U Kijevu je Hrvatsku predstavljao Boris Novković s pjesmom Vukovi umiru sami, a godinu nakon s pjesmom Moja štikla nastupila je Severina. Dragonfly i Dado Topić prvi su koji nisu ušli u finale Eurosonga. S pjesmom Vjerujem u ljubav zauzeli su 16. mjesto u polufinalu natjecanja. U finale se još nisu plasirali Feminnem, 2010. godine, Daria Kinzer, 2011. godine, Nina Badrić, 2012. godine, i Klapa s mora, 2013. godine. Posljednji koji su ušli u finale bili su Igor Cukrov i Andrea Šušnjara koji su s pjesmom Lijepa Tena zauzeli 18. mjesto. Ostaje nam vidjeti kakav će uspjeh postići Lighthouse Nine Kraljić koja se u svibnju ove godine upušta u avanturu zvanu Eurosong. Sretno Nina!

Alen Šalić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.