SVI NOVITETI iOS-a 11

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Početkom ljeta Apple je najavio, a nešto kasnije i predstavio novu verziju svog glavnog operativnog sustava za iPhone, iPod i iPad u svojoj jedanaestoj iteraciji, iOS 11. Sad već duboko u jesen, prošlo je dovoljno vremena da se istraže nove opcije i zaglade poteškoće prilikom korištenja. Ovaj kratki pregled koncentriran je isključivo na nove funkcije na Appleovim iPhone uređajima, koji je osobno isproban.

 

Novo sučelje

Zaslon za zaključavanje i obavijesti sada su spojeni – što bi korištenje trebalo učiniti jednostavnijim. Sve funkcije kontrolnog centra (Control Centre) sada su ujedinjene, pa nema više potreba za traženjem postavki na različitim „zaslonima“.

 

Izvor: Apple

Novi kontrolni centar

Ukratko, kontrolni centar sada je prilagodljiv. Apple je dodao i novu QuickType tipkovnicu koja na iPhone-u olakšava tipkanje jednom rukom.

 

Izvor: Apple

Novi App Store

Novi App Store poprilično je temeljito redizajniran, a uvedena je i opcija pregleda novih aplikacije, naziva Danas (Today), koja je osmišljena kao pomoć pri otkrivanju novih aplikacija, što je do sada predstavljalo veliki problem malim i nepoznatim proizvođačima aplikacija.

 

Izvor: Apple

Siri

Nadograđena verzija osobnog asistenta Siri dobila je novi, prirodniji muški i ženski glas koji, kao i novo grafičko sučelje. Osim toga, novi Siri sposoban je prevesti govor korisnika na njemački, francuski, talijanski, kineski ili španjolski jezik, a u bliskoj budućnosti najavljeni su i drugi jezici. Također je poboljšana sinkronizacija s Apple Musicom, pa Siri sada predlaže pjesme koje bi se korisniku mogle svidjeti. Siri od sada „uči“ od korisnika njihove navike, a time poboljšava i  prijedloge u određenim aplikacijama.

 

Apple Pay U novom iOS 11, Apple Pay omogućuje slanje novca izravno u tekstualnoj poruci. Nakon uplate, primljeni novac pojavljuje se na računu Apple Pay Cash koji se može koristiti za kupnju u trgovini aplikacija ili u samim aplikacijama, a  prema želji se može povezati i s bankovnim računom. Naravno, kod nas ta opcija još uvijek nije dostupna.

 

Izvor: Apple

Karte

Jedna od boljih funkcija iOS-a 11 je mogućnost prikaza tlocrta u aplikaciji Maps. Uskoro će karte zračnih luka i trgovačkih centara dobiti niz detalja koji će olakšati snalaženje i lociranje bitnih odredišta unutar samih građevina.  Ovo su samo neke od zanimljivijih novih opcija novog iOS  11 sustava,  koje korisnik gotovo odmah može primijetiti. Kao i svaka druga prijašnja verzija, iOS 11 krije još mnogo očiglednih i manje očiglednih mogućnosti.   

 

Kompatibilni uređaji

1. iPad Air 1, iPad Air 2, iPad Pro (12.9, 2015), iPad Pro (9.7), iPad 2017, iPad Pro (10.5), iPad Pro (12.9, 2017)

2. iPad mini 2, mini iPad mini 3 i iPad mini 4

3. iPhone 5, iPhone 6, iPhone 6, iPhone 6, iPhone 6, iPhone 6, iPhone 7, iPhone 7, iPhone 8, iPhone 8

4. iPod touch (šesta generacija)

 

Isplati li se nadograditi na iOS 11?

Iskušavanje mnogih novih očiglednih i skrivenih funkcija svakako je jedan od razloga za nadogradnju uređaja na novi iOS 11 sustav. Ipak, ako se radi o starijem uređaju, većina korisnika može očekivati suboptimalan performanse, pa se možda treba i suzdržati. Naravno, nadogradnja na iOS 11 briše i onemogućuje (za sad) i Jailbreak, pa se treba zapitati želite li ostati bez slobode koju Jailbreak pruža.  Iskustvo je pokazalo kako ipak treba pričekati s nadogradnjom na nove sustave, a to i potvrđuju i žalbe na trajanje baterije i smanjenim performansama  na uređajima pogonjenima novim sustavom. Inačicom iOS 11.0.3 pokušalo se  riješiti problem, donekle uspješno. Što god odlučili, pričekati ili odmah krenuti s isprobavanjem, napravite sigurnosnu kopiju podataka prije same nadogradnje na iOS 11.

 

Tin Junušić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.