Svjetski dan Crvenog križa

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Povodom obilježavanja svjetskog dana Crvenog križa, održana je smotra na zagrebačkom Jarunu u nedjelju, 7. svibnja. na kojoj je prikazana vježba spašavanja života na vodi, hitna dostava humanitarne pomoći MORH-ovim helikopterom, oprema za spašavanje kao što su čamci, pročišćivači vode, isušivači prostora, šatorsko naselje za krizne situacije i druge.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Hrvatski Crveni Križ (HCK) je u sklopu smotre obilježio i Svjetski dan Crvenoga križa kao i Crvenoga polumjeseca, ali i početak Tjedna Crvenoga križa u Hrvatskoj.

Podignuto je i šatorsko naselje od 30 šatora kakvo se gradi u kriznim situacijama, te je omogućeno druženje s korisnicima HCK-a kao što su tražitelji azila ili osobe s invaliditetom. Građani su mogli pogledati modernu opremu koja se koristi u kriznim, ali i u mirnodopskim uvjetima.

Središnji događaj, koji je obilježio smotru, bila je vježba spašavanja života na vodi u kojoj su sudjelovali članovi interventnih timova, a njihov zadatak bio je spašavanje osobe uz pomoć modernog uređaja za pretraživanje dna. Posjetitelji su imali priliku vidjeti kako izgleda hitna dostava humanitarne pomoći u kojoj će sudjelovati MORH-ov helikopter.

Među humanitarnim aktivnostima koje su prikazivane našle su se prevencija ovisnosti, prva pomoć, mladi i volontiranje, briga o vodi, sanitaciji i higijeni u katastrofama, asanacija bunara, prevencija zdravlja, podjela humanitarne pomoći, skrb o starima i nemoćnima, posudionica medicinskih i ortopedskih pomagala, darivanje krvi, psihosocijalna podrška u krizama, služba traženja, zaštita izbjeglica i migranata te mnoge druge.

Dora Nizić

Izvor teksta: hina.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.