Svjetski tjedan mozga: Konferencija “Kulturom zdravlja do zdravlja mozga”

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Čimbenici rizika i smanjenje oboljenja mozga teme su konferencije “Kulturom zdravlja do zdravlja mozga”, kojom je u ponedjeljak počelo obilježavanje Svjetskog tjedna mozga, koji se 17. put održava u Hrvatskoj.

Zagrebački institut za kulturu zdravlja i Zagrebačka zaklada za pomoć osobama oboljelima od cerebrovaskularnih bolesti organizirali su dvodnevnu konferenciju. Konferencija okuplja 66 znanstvenika, teoretičara, kliničara, rehabilitatora i umjetnika koji će ukazati na povoljan utjecaj terapije glazbom na zdravlje.

Izvor: Pixabay.com

 

Predsjednik konferencije, Veljko Đorđević, najavio je deset panel diskusija na kojima će govoriti znanstvenici i umjetnici, te Deklaraciju o kulturi zdravlja mozga, koja će biti donesena na kraju konferencije. “Gotovo 38 do 50 posto svih bolesti čovjeka vezane su za mozak, a govorit ćemo o svim čimbenicima rizika”, rekao je Đorđević.

Kao najčešće bolesti mozga izdvojio je moždani udar i depresiju te naglasio kako su “sve bolesti psihosomatske jer je mozak svima nadređen”.

Na otvorenju konferencije sudjelovao je i ministar branitelja Tomo Medved koji se istaknuo njezinu važnost za populaciju branitelja, koja je osobito rizična zbog proživljenih ratnih strahota.

“Velik broj branitelja u opasnosti je od moždanog udara zbog stresova i svega što su proživjeli. Sutra će biti govora o PTSP-u kao posljedici proživljenog stresa, odnosno svih ratnih trauma”, rekao je Medved.

Sudionike konferencije pozdravio je i izaslanik ministra zdravstva, neurokirurg Vili Beroš te istaknuo da Ministarstvo zdravstva podržava Tjedan mozga koji pridonosi podizanju svijesti o bolestima mozga, moždanom udaru i ozljedama mozga od kojih, kako je rekao, boluje više ljudi nego od kardiovaskularnih i tumorskih bolesti zajedno.

Uz terapiju glazbom, potiče se i kretanje kao primarni oblik prevencije mnogih bolesti. U želji da potaknu populaciju na više kretanja korištenjem novih tehnologija organizatori su točno u podne predstavili tehnološku platformu za prvi virtualni maraton ulicama Zagreba, na kojem su se natjecali timovi predsjednice Republike, gradonačelnika Zagreba i akademske zajednice.

Od 12. do 18. ožujka Svjetski tjedan mozga u Hrvatskoj po 17. put obilježavaju Hrvatsko društvo za neuroznanost i Hrvatski institut za istraživanje mozga.

 

Dora Nizić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.