TESLA AUTOMOBILI U PROBLEMIMA: EKONOMSKI STRUČNJACI PREDVIĐAJU SKORI PROPAST TVRTKE

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

“Tvrtka Tesla bankrotirat će u roku od nekoliko mjeseci, ako njezin direktor Elon Musk ne izvuče zeca iz šešira”, izjavio je John Thompson, voditelj investicijskog fonda, prenio je index.hr.

Izvor: Pixabay.com

“JEDAN OD NAJGORIH IZVJEŠTAJA TVRTKE IKADA”

Najpoznatija tvrtka električnih automobila pod vodstvom jednog od najvećih inovatora 21. stoljeća, Elona Muska, mogla bi uskoro potpuno propasti, tvrde američki ekonomski stručnjaci. U pismu investitorima John Thompson, koji ima u tvrtki udio od 25 mil. dolara, dao je najcrnju prognozu. “Ovo je jedan od najgorih izvještaja o dobiti tvrtke koje sam ikada vidio. Tvrtke u jednom trenutku moraju imati profit, a ne vidim da bi se to u Tesli moglo dogoditi”, prenio je index.hr.

 

U DUGU OD PET MILIJARDI DOLARA

Naime, iako kompanija vrijedi na tržištu čak 53 milijarde dolara, ona godišnje ne zarađuje gotovo ništa. Da bi situacija bila još gora, osim toga u gubitku su pet milijardi dolara, prenosi express.hr. Thompson ističe da bi Tesla ‘preživjela’ profit joj mora narasti na barem 650 milijardi kako bi opstala s ovakvim načinom rada.

 

Cijelu situaciju Thompson je usporedio s američkom tvrtkom koja proizvode jedne od najpopularnijih automobila na svijetu – s Fordom. ”Vrijeme je za suočenje sa stvarnošću: Tesla vrijedi duplo više od Forda, a Ford je prošle godine proizveo 6 milijuna automobila uz profit od 7,6 milijardi dolara, dok je Tesla proizveo 100.000 automobila uz gubitak od 2 milijarde. Nadalje, Ford ima uštedu od 12 milijardi za ‘crne dane’, dok će Tesli najvjerojatnije ponestati novca u sljedećih 3 mjeseca. U cijeloj svojoj karijeri nisam vidio ništa ovako apsurdno”, rekao je voditelj investicijskog fonda.

 

MASOVNO POVLAČENJE VOZILA S TRŽIŠTA

Kao jedan od glavnih problema, navodi nedavno povlačenje automobila s tržišta. Naime, Tesla je povukla više od 100 tisuća vozila najprodavanijeg modela S zbog mehaničkih problema, izvijestila su 24sata.hr. Problem je otkriven u upravljačkom mehanizmu gdje je otkriveno da u hladnijoj klimi vijci na upravljaču se vrlo brzo korodiraju, a zbog toga upravljanje automobilom postaje otežano. Ovo je ujedno i najveće povlačenje automobila s tržišta koje je tvrtka do sada izvela.

 

Također, dokaz da je Tesla ušla u ‘crne dane’ jest i nedavni fatalni sudar u kojem je sudjelovao jedan od Tesla automobila. Vozač Tesla automobila zaletio se u betonski zid i smrtno stradao, a automobil se zapalio što je kod električnih automobila rijetkost. Zbog cijele stvari američka vlada pokrenula je istragu, a pritom su i dionice tvrtke doživjele iznenadan pad od preko 20%.

 

Maša Petranović

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.