TESLA POSTALA NAJVRJEDNIJI AMERIČKI PROIZVOĐAČ AUTOMOBILA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Tesla, kompanija Elona Muska koja proizvodi električne automobile, dosegnula je tržišnu vrijednost od 50.84 milijarde dolara te tako prestigla General Motors, donedavnog najvrjednijeg proizvođača automobila u Americi. General Motors inače vrijedi 50.79 milijardi dolara. 

Pixabay

Pixabay

Tek nedavno, Tesla je prestigla Ford, koji vrijedi oko 45 milijardi dolara, no sve je bliže i japanskoj Hondi kojoj tržišna vrijednost iznosi 54 milijarde dolara. Ipak, najveći i najvrjedniji proizvođač automobila u svijetu još je uvijek Toyota koja vrijedi gotovo tri puta više te je na Tesli da ju tek pretekne.
VRIJEDNOST RASTE, NO TESLA GUBI NOVAC
Iako joj vrijednost raste, Tesla i dalje gubi novac i prodaje znatno manje automobila od starijih konkurenata. U prva tri mjeseca ove godine prodano je oko 25.000 Teslinih automobila, bitno manje od Forda i General Motorsa. Važno je i znati kako su eklektični automobili skuplji od onih ‘normalnih’. No, investitori su svejedno optimistični, najvećim dijelom zato što bi novi Teslin automobil, Model 3, trebao koštati 35.000 dolara te bi tako trebao biti električni automobil pristupačan široj populaciji kupaca.
“Tesla evocira optimizam, slobodu, prkos i cijeli niz drugih pozitivnih emocija koje druge kompanije jednostavno ne mogu proizvesti. Dok to pokušavaju, Teslini konkurenti uspijevaju samo izgledati još očajnije”, rekao je Alexander Potter, analitičar iz Jaffray Cos. za Bloomberg.com.

Pixabay

Pixabay

HOĆE LI TESLA POSTATI MASOVNI PROIZVOĐAČ?
Tesla bi prema procjenama bila šesti najvrjedniji proizvođač automobila, iza spomenute Toyote, Daimler AG-a, Volkswagen AG-a, BMW AG-a i Honde. David Whiston, analitičar Morningstar Inc.-a kaže da tržište više mari za potencijal nego za stvaran profit Tesle i da je moguće da po procjenama vrijednosti preteknu i Hondu.
Bilo kako bilo, rezultati Modela 3, koji bi trebao izaći krajem godine, pokazat će hoće li Tesla ostati nišna kompanija ili će postati masovni proizvođač.
Hrvoje Šoljić

 

Izvor:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-04-10/tesla-passes-gm-as-musk-s-carmaker-becomes-america-s-top-valued

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.