”THE OFFICE” – URED BEZ KOJEG SE NE MOŽE

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Dosta vam je učenja i trebate pauzu. Ispit je sutra pa vam treba neka kratka pauza. Ako ne gledate neku seriju, vrijeme je da počnete. Pošto je štrebanje već samo po sebi tragično, vjerojatno vam treba neka komedija. Moj je prijedlog mokumentarac ”The Office” – 20 minuta neprestanog smijeha.

BRITANSKA VERZIJA

Iako je američka verzija serija možda poznatija, činjenica je da je temeljna priča nastala u Velikoj Britaniji. No tamo je trajala svega 3 sezone što je sveukupno 14 epizoda. S emitiranjem je počela 2001. godine. Seriju su osmislili Ricky Gervais i Stephen Merchant.  Gervais ujedno i tumači glavnog lika, Davida Brenta. On je menadžer u malenom uredu koji se bavi prodajom papira. Da, zvuči iznimno dosadno, no ono što seriju čini smiješnom su likovi i njihovi šaroliki karakteri. Brent je umišljeni šef koji iskorištava svaku priliku za sramoćenje. Neki od ostalih glumaca su Martin Freeman, Mackenzie Crook, Lucy Davis, Ewen MacIntosh i drugi.

foto: www.cdn.theatlantic.com

foto: www.cdn.theatlantic.com

AMERIČKA VERZIJA

Američku inačicu napravio je Greg Daniel, a emitirala se od 2005. do 2013. godine u 9 sezona. Ono što je Brent u engleskom uredu, to je Michael Scott u američkom. Samoprozvani ”the world’s best boss”. Njega tumači Steve Carell. Osim njega, tu su i Rainn Wilson, John Krasinski, Jenna Fischer, Ed Helms i drugi. Kod američke verzije posebno je bitna ljubavna priča između Jima i Pam.  Sve u svemu, Scott i Gervais su definitivno glavni nositelji humora u serijama.

foto: www.66.media.tumblr.com

foto: www.66.media.tumblr.com

KOJA JE VERZIJA BOLJA?

Bilo bi nepošteno presuditi koja je verzija bolja. Radi se o istoj temeljnoj priči, no njihov je humor drugačiji. To se posebno može vidjeti kod glavnih likova. Obje su priče počele s istom idejom – život je dosadan, prekrasan i grozan u isto vrijeme. Britanski je humor više ciničan, dok je kod Amerikanaca on više ”light”. Tamo gdje su Amerikanci bili ‘fini’, Britanci su bili ‘zločesti’. Teško je odrediti i obzirom da je britanski Office trajao prekratko. Za to su se vrijeme američki likovi razvijali od epizode do epizode. Možete primijetiti kako sami glumci napreduju u svojim izvedbama. Najpravednije je pogledati obje verzije i odlučiti. I ona ih opet pogledati. I opet. I opet.

foto: www.thedailyheckle.net

foto: www.thedailyheckle.net

Marija Čiček

 

Save

Save

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.