Tko je Palmer Luckey i kakve veze ima s izgradnjom Trumpovog zida?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Na Studosferi smo već pisali o viziji budućnosti Facebooka Marka Zuckerberga povezanoj s virtualnom stvarnosti. Sve je počelo kupnjom tvrtke Oculus Rift za rekordnih dvije milijarde dolara 2014. godine, a vlasnik upravo te firme bio je zanimljivi dvadesetčetverogodišnjak, Palmer Luckey. Godinu nakon prodaje firme Forbes je procijenio vrijednost Luckeya na 700 milijuna dolara.

Luckey, mladi informatički genije, rođen je u Kaliforniji 1992. godine te je u garaži svojih roditelja stvorio firmu Oculus Rift. No, čini se kako suradnja sa Zuckerbergom nije bila pretjerano uspješna jer je nepune tri godine nakon kupnje, u ožujku 2017. godine, Luckey napustio Facebook tim s kojim je radio na razvijanju virtualne tehnologije te potpuno prekinuo suradnju sa Zuckerbergom. Neki smatraju da je jedan od razloga prekida suradnje između njih bila informacija koja je otkrivena javnosti, kako je Luckey donirao deset tisuća dolara online grupi NimbleAmerica, koja je provodila anti kampanju protiv Hilary Clinton tijekom predsjedničke kampanje, objavljujući slike koje su ju ismijavale i degradirale.

Wikimedia Commons

Zato ne začuđuje nedavno objavljena informacija kako je baš Luckey trenutno u dogovorima s Bijelom Kućom o suradnji na izgradnji Trumpovog poznatog zida duž granice SAD-a s Meksikom uz pomoć najnovije tehnologije nadzornih kamera koje mogu prepoznati leteće dronove, a čijim se razvojem upravo bavi Luckeyova nova firma. Namjera im je naime stvoriti virtualni zid kojeg bi u potpunosti nadzirao detaljan sustav kamera duž čitave granice.
”Trošimo više nego ikad na razvoj obrambene tehnologije, no unatoč tome razvoj novih tehnologija usporava se desetljećima. Potrebna nam je nova vrsta tvrtke koja će se baviti obrambenom tehnologijom, trošiti manje poreznog novca te stvarati napredniju tehnologiju koja će činiti naše vojnike i građane sigurnima.”- rekao je Luckey u svojoj izjavi za NY Times. Luckey se navodno već našao sa Stevom Bannonom, Trumpovim ministrom unutarnjih poslova i glavnim strategom za vojna pitanja koji je nadležan za ovo područje.

Wikimedia Commons

 

Darija Ilić

 

Poveznice:
http://www.businessinsider.com/palmer-luckey-life-career-of-ousted-oculus-vr-founder-who-sold-startup-to-facebook-2-billion/#in-june-the-new-york-times-revealed-that-luckey-was-secretly-building-surveillance-technology-as-part-of-a-new-startup-one-application-of-the-technology-being-explored-by-luckeys-startup-is-creating-a-virtual-border-wall-between-the-us-and-mexico-28

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.