Tko su novi ministri?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Mandatara za sastav Vlade, Andreja Plenkovića, dočekao je njegov težak zadatak – odabir članova Vlade. Plenković će dužnost predsjednika Vlade preuzeti 19. listopada, a otkrio je i imena novih ministara.
Neka nova lica, neka itekako poznata. Donosimo Vam kratki pregled dijela izglednih ministara i naravno, ministrica – da se ne zaboravi ispunjavanje ženske kvote. Tko su i čime su se bavili prije ulaska u političke vode?

 

vecernji.hr

Izvor: www.vecernji.hr

Ministarstvo financija
Zdravko Marić, mlađahno lice itekako poznato hrvatskim građanima. Marić je ministar financija bio u posljednjem mandatu, a sve upućuje na to da će svoje radno mjesto i zadržati. Doktorirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a 2006. postaje pomoćnik ministra za makroekonomske analize i planiranje te državni tajnik. SDP-ov ministar financija Slavko Linić ponudio mu je ostanak na toj funkciji, ali Marić je ponudu odbio.

 

www.dubrovniknet.hr

Izvor: www.dubrovniknet.hr

Ministarstvo kulture
Zlatka Hasanbegovića, kontroverznog ministra kulture, mogla bi zamijeniti Nina Obuljen Koržinek. Obuljen Koržinek itekako ima iskustva u politici, od 2006. godine bila je pomoćnica ministra i državna tajnica u ministarstvu koje će sada preuzeti. Bila je jedna od prvih suradnica nekadašnjeg ministra kulture Bože Biškupića. Nakon tog odlaska iz ministarstva, radila je kao znanstvena suradnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose.

 
Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova
Andrej Plenković zaista nije podbacio u zadatku ispunjavanja ženske kvote, još jedna ministrica bit će u njegovoj Vladi, a riječ je o Gabrieli Žalac. Novom imenu hrvatske politike. Mlada Vinkovčanka relativno je nepoznata javnosti, ali svi se nadaju da će profesionalno odraditi svoj posao. Žalac je u Vladu došla s mjesta direktorice Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o.

 
Ministarstvo poljoprivrede
Tomislav Tolušić u prethodnom mandatu vodio je ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, a sada će preuzeti ministarstvo poljoprivrede. Uz to, od 2008. godine Tolušić je župan Virovitičko-podravske županije. Diplomirao je pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

 
Ministarstvo obrazovanja
Za studente najvažnijim ministarstvom upravljat će Pavo Barišić, još jedno novo-staro lice hrvatske politike. Naime, Barišić je u periodu od 2004. do 2006. godine bio pomoćnik tadašnjeg ministra znanosti, obrazovanja i sporta Dragana Primorca. Danas je na Sveučilištu u Splitu redoviti profesor i pročelnik Odsjeka za filozofiju na Filozofskom fakultetu gdje predaje Povijest filozofije te Filozofiju prava i politike.

 

Ministarstvo demografije, obitelji, socijalne politike i mladih
Jedna od ukupno četiri žene koje imaju sigurno mjesto u novom sastavu Vlade bit će i Nada Murganić. Zamijenit će Bernardicu Juretić, a Karlovčanka se proteklih nekoliko godina politikom bavila kao saborska zastupnica. Diplomirana je socijalna radnica, a i predsjednica županijske organizacije Zajednice žena Katarina Zrinski i dugogodišnja ravnateljica Doma za starije i nemoćne Sv. Antun.

Izvor: kaportal.rtl.hr

Izvor: kaportal.rtl.hr

Hrvatski Sabor konstituiran je prije nekoliko dana, a sada je na red došlo konstituiranje Vlade. Ime predsjednika Sabora poznato je javnosti, funkciju će obnašati predsjednik Mosta nezavisnih lista, Božo Petrov. Petrov je na funkciju izabran sa 132 glasa saborskih zastupnika. Tek jedan je bio protiv, a 12 suzdržanih.
Prema prijedlogu Sabora, nova Vlada imat će 19 ministarstava, većina imena ministara sada je već poznata, a neka ćemo saznati uskoro.

Ivana Kopčić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.