Tko u Hrvatskoj najviše ulaže u obrazovanje?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Prema podatcima EUROSTATA, Velika Gorica grad je koji najviše ulaže u obrazovanje, a sa svojih 39,58% proračuna, koliko su u tu svrhu izdvojili, ne samo da su nadmašili državno izdvajanje u istu svrhu (10,10%), nego i prosjek EU koji iznosi 10,30%.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

U istraživanju koje je provedeno o ulaganjima hrvatskih gradova u obrazovne svrhe u 2015. godini, uz Veliku Goricu samo je još jedan grad koji je u obrazovne svrhe – koje uključuju financije vezane za osnovne i srednje škole, vrtiće te visoko obrazovanje, a to je Vrbovec sa 30,78% ulaganja. Velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić rekao je kako je najvažnija investicija u ovom sektoru dovršetak izgradnje škole te školske sportske dvorane u Novom Čiču koji zahvaljujući tome sada može proširiti svoja razredna odjeljenja te tako olakšati izvođenje nastave. Osim ulaganja u fizičke dijelove škola te njihovo održavanje, grad je dodijelio 50 stipendija svojim učenicima i studentima (njih trideset je nagrađeno za svoj uspjeh, a dvadesetero je svoju stipendiju zaslužilo kao socijalnu potporu) te je sufinanciran prijevoz srednjoškolcima i studentima, dok je učenicima u potpunosti financiran od strane grada. Velika Gorica može se pohvaliti i projektom „Svako dijete ima pravo na obrazovanje“ te je time 67 učenika s poteškoćama u razvoju dobilo svog asistenta. Nakon Velike Gorice i Vrbovca slijedi Pazin koji je 2015. izdvojio 29,78% proračuna. Tako su u Pazinu, osim redovnih troškova i također stipendija, učenicima prvih razreda udžbenici besplatni, a djeci branitelja, socijalno ugroženim, djeci u udomiteljskim obiteljima i slično, grad pokriva pola cijene udžbenika do kraja srednje škole.

Sve u svemu, lijepo je vidjeti da mladi imaju poticaj za svoje obrazovanje i nadamo se da će se ovi iznosi još i povećati u tekućoj godini koliko god je to moguće.

Kristina Krnjić

Izvor: jutarnji.hr

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.