TOP 10 COVER PJESAMA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Glazbenici često vole obrađivati pjesme svojih kolega ili svojih glazbenih idola. Zna se dogoditi da taj cover postane toliko popularan da mnogi niti ne znaju da u pitanju nije orginal. Pjesma ”I will always love you”  Whitney Houston, zapravo, nije izvorno njezina.

Napisala ju je country pjevačica Dolly Parton 1973. i izvodila ju puno prije Whitney, no ona ju je proslavila. Iako je najdragocjenija ogrinalna izvedba pjesme onoga koji ju je i stvorio, neke su obrade zaista zasjenile orginale. Časopis Rolling Stone je 2011. objavio listu top 10 najboljih cover pjesama. Za neke će te se možda začuditi da nisu orginali. Iako je lista iz 2011., u pitanju su klasici pa to nikako ne mijenja stvar.

1. Jimi Hendrix: All along the Watchtower
Ta-dam! Čitatelji Rolling Stone-a odlučili su da je Hendrixova obrada Dylanove pjesme najbolji cover orginala. Bob Dylan pjesmu je objavio u prosincu 1967., a šest mjeseci poslije počinje ju svirati i Jimi Hendrix i to radikalno promijenivši stil orginala. No to se svidjelo i Dylanu kojega je to potaknulo na drugačiji način izvođenja vlastite pjesme.

www.covermesongs.com

www.covermesongs.com

2. Johnny Cash: Hurt
Trent Reznor, pjevač orginalne verzije, smatrao je Cashovu obradu pjesme moćnim umjetničkim djelom. Rekao je da je bio tužan jer je znao da pjesma više ne pripada njemu, a kako i ne bi kada vam pjesmu otpjeva takav vokal kao što je to bio Cashov.

3. Jeff Buckley: Hallelujah
Leonard Cohen nije imao zavidnu karijeru kada je napisao ”Hallelujah”, stoga pjesma nije dobila svoju priliku u javnosti. Godine 1991. John Cale obrađuje pjesmu na klaviru za tribute album Leonarda Cohena. Nakon toga pjesma dolazi u ruke Jeffa Buckleya čija je verzija učinila pjesmu klasikom. Aleluja!

4. Joe Cocker – With a little help from my friends
Beatlesov je hit Joe Cocker izveo na Woodstocku i postao zanimljiv dio dokumnetiranog materijala 1971. godine. U 80-ima je upravo ova verzija pjesme korištena kao pjesma koja predstavlja 60-e u TV seriji ”The Wonder Years”.

greatguitarlessonaggregator.files.wordpress.com

greatguitarlessonaggregator.files.wordpress.com

5. Nirvana – The man who sold the world
David Bowie je na turneji 1995. otpjevao ”The man who sold the world”, jedan od svojih najranijih hitova. Mnogi mlađi fanovi koji su bili na koncertu mislili su kako Bowie izvodi obradu Nirvanine pjesme.

6. The Beatles: Twist and shout
Ako ste ikad twistali i vikali na ovu pjesmu, vrijeme je da naučite kako je to obrada orginalne pjesme Isley Brothersa. Zanimljivost – Beatlesi su u jednom danu morali snimiti cijeli album pa je tako ova pjesma došla već negdje na kraju snimanja. Lennon nije bio zadovoljan svojim glasom koji je već ‘pucao’, no baš je to dalo zanimljivu crtu pjesmi.

7. The White Stripes – Jolene
Whitney Houston nije jedina odlučila obraditi neku pjesmu Dolly Parton, to su s njenom pjesmom ”Jolene” učinili i duo White Stripesa. Ako poslušate riječi pjesme, shvatit će te da je to pjesma isključivo za žensku interpretaciju, no to nije spriječilo Jacka Whitea u njegovoj izvedbi pjesme.

8. Nirvana – Where did you sleep last night
Riječ je o narodnoj američkoj pjesmi iz 19. stoljeća koju je proslavio Lead Belly. Kao i u slučajevima do sada, mnogi su obrađivali orginal, no nitko kao Nirvana 1993.

www.coverdude.com

www.coverdude.com

9. Guns’N’Roses – Knockin’ on heaven’s door
Pjesmu Boba Dylana obradili su brojni izvođači, no nekako smo je navikli slušati u obradi Guns’N’Rosesa.

10. Muse – Feeling good
Pjesma je to koju su preuzeli iz Broadwayskog mjuzikla ”The Roar of the Grasepoint – The smell of the Crowd” iz 1965. Osim Muse-a, obradili su je mnogi izvođači, primjerice Nina Simone.

Marija Čiček

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.