Transformersi čuvaju Zagreb

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Marijana Krištof

Marijana Krištof

Ljubitelji serijala filmova o Transformersima, popularnih Autobota i Decepticona, došli su na svoje. Od 23. ožujka stanovnici glavnog grada, kao i brojni posjetitelji, imaju priliku obići izložbu ”Transformersi čuvaju Zagreb” koja se nalazi na Trgu dr. Franje Tuđmana, iza nekadašnje Rudolfove vojarne.

Autor ovih umjetničkih instalacija je Danilo Baletić, 23-godišnji umjetnik iz Podgorice. Dijelove za svoje skulpture mjesecima je skupljao na odlagalištu autodijelova, a kreacije su nastajale brojnim zavarivanjem i zatezanjem vijaka. Transformerse je ručno izrađivao dvije i pol godine, piše zagreb.info . Prva izložba postavljena je u rodnom gradu autora, Podgorici nakon čega je preseljena u Beograd. U kolovozu prošle godine izložba je bila postavljena u Osijeku, nakon kojeg je ulogu domaćina preuzeo Zadar.

Marijana Krištof

Marijana Krištof

Iako je Zagreb prije nekoliko mjeseci odbio biti dom ovih umjetnina, ubrzo se predomislio. Manje od pola godine nakon Osijeka, Zagrepčani imaju priliku uživati u ovim skulpturama. Unatoč činjenici da su roboti slični onima iz serijala, oni ne dijele isto ime poput njihovih filmskih verzija. Pa tako žuti Autobot koji neodoljivo liči na Bumblebeeja, nosi ime Bobo. Ostali Autoboti su Zinzov, Mišić i Zift dok Rammtron, Sai Či i Eli Musa pripadaju Decepticonima, piše jutarnji.hr.

Transformersi su postavljeni u neposrednu blizinu jedan od drugoga te su okruženi ogradama koje nisu prepreka za snimanje fotografija. Posjetitelji koji su se tamo zatekli u isto vrijeme kao i ja bili su jednako oduševljeni umjetninama te su međusobno pregovarali koja je najljepša.

Transformersi će još mjesec dana čuvati Zagreb, a budući da je vrijeme sve ljepše, svakako preporučujem obilazak izložbe.

Marijana Krištof

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.