TRAPERICE KROZ POVIJEST

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Traperice, farmerke, jeans ili denim – sve su to nazivi koje upotrebljavamo za najpoznatije hlače na svijetu. Postoje u raznim oblicima, od usko pripijenih uz nogu do onih širokih i poderanih, no kakve god da jesu svatko od nas ih posjeduje u svom ormaru. Međutim jeste li znali da se ovaj najpopularniji komad odjeće nosi gotovo 150 godina?
Denim, pamučna tkanina nastala u Francuskom gradu Nimesu je od svoga nastanka do danas prošla veliki put, od nekadašnje radne odjeće talijanskih mornara iz Genove do casual odjeće i luksuznih „high street“ varijanti. Upravo je luka Genova ta koja je započela s distribucijom i prodajom prvih količina traperica. Traperice, kako ih najčešće nazivamo u našim krajevima, dobile su ime prema američkim traperima i farmerima koji su ih popularizirali, iako su to prije njih činili tragači zlata i rudari na Divljem zapadu.

Pixabay

Pixabay

No, vratimo se malo u povijest i prisjetimo se kako su nastale prve, prave traperice.
Levi Strauss je za vrijeme „zlatne groznice“ pedesetih godina 19. Stoljeća stigao iz Bavarske na američki zapad. Vidjevši u skladištu ostatke čvrstog platna, pala mu jena pamet ideja o izradi nepoderivih hlača od tog materijala. Ideja mu se realizirala i Strauss je ubrzo počeo s prodajom. Među kopačima zlata se pročula informacija o kvaliteti Straussovih hlača. Platno je stizalo iz luke Genova, a kako su je Amerikanci čitali „džeins“, tako su hlače nazvane jeans. Prve traperice poznate kao blue jeans bile su tregerice, ukrašene zakovicama, namijenjene rudarima, farmerima i drugim fizičkim radnicima kojima je čvrsta i izdržljiva odjeća bila neophodna.

Pixabay

Pixabay

Izum traperica smatra se ravnopravnim prema većini drugih izuma koji su obilježili današnjicu budući da su od samog početka njihovog nastanka do danas promijenile povijest mode, ali i svijeta. Svakako se može reći da je njihov izumitelj, Levi Strauss povijesna ikona koja je kulturološki obilježila kraj 19. i gotovo cijelo 20. stoljeće.
Iako se Strauss smatra tvorcem traperica, prava se istina ponešto razlikuje. 1872. godine, Strauss, tadašnji trgovac tkaninama dobio je pismo od svoje mušterije iz Nevade, Jacoba Davisa koji mu je opisao način na koji šije hlače od trapera svojim klijentima, pritom koristeći zakovice na stražnjim džepovima i na dnu šlica. Na taj se način produljio vijek hlača. Budući da nije imao novaca za patentiranje svoga izuma, predložio je Straussu da to napravi. Strauss, prepoznavši vrijednost ovog genijalnog izuma odlučio je prihvatiti Davisovu ideju i u svibnju 1873. godine im je odobren patent za „široke radne hlače sa strukom, ojačane zakovicama“. Od davne 1873. traperice su prošle dalek put, ali nikada nisu izašle iz mode, a vjerujemo da ni neće.
Anna Klarić

Izvor;

http://diva.vecernji.hr/moda/traper-kroz-povijest-1929

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.