Trčanjem do svijesti o reumatskim bolestima

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Reumatske bolesti su danas jedan od najvećih javnozdravstvenih problema. U Europi je više od 100 milijuna ljudi pogođeno ovom bolešću te je puno njih na taj način onesposobljeno za rad i obavljanje uobičajenih dnevnih poslova. Hrvatsko reumatološko društvo je 2014. napravio projekt Reumatlon kako bi pokušali podignuti svijest o reumatskim bolestima te o važnosti fizičke aktivnosti kao njihove prevencije.

U sklopu ovogodišnjeg Reumatlona koji se održao 20. listopada održale su se tri utrke sa startnim mjestom kod mostića i amfiteatra na Bundeku. To je bila utrka na 10 km, utrka na 5 km te se točno u podne trčao simbolični Reumatlon i Mini Reumatlon. Mini Reumatlon je utrka malih pacijenata oboljelih od reumatskih bolesti koja se počela održavati od 2016. godine zahvaljujući udruzi pacijenata Remisija. Više od 600 trkača svih uzrasta preplavilo je stazu oko Bundeka.  Iako su samo pobjednici utrka dobili nagrade, svi koji su sudjelovali u utrkama su simbolični pobjednici,a pogotovo oboljela djeca i odrasli.

Organizacijski odbor Reumatlona odlučio je da se ovogodišnji 5. Reumatlon i 3. Mini Reumatlon otvori za javnost sa svrhom prikupljanja sredstava za pokretanje i organizaciju dječjeg reuma kampa. Reuma kamp bi služio djeci da tijekom višednevnog boravka budu bolje upoznati sa svojom bolešću zajedno sa dijagnostičkim i terapijskim mogućnostima te će  im se davati savjeti kako bi živjeli što kvalitetniji život. Ovim projektom se želi naglasiti važnost kretanja tijela jer se sjedenjem ono samo „kvari“. Fizička aktivnost je i općenito preduvjet dobrog zdravlja te je sastavni dio u liječenju svih bolesti, pa tako i reumatskih .

Uz utrke se na Bundeku moglo sudjelovati i u raznim drugim događanjima poput nordijskog hodanja,tai chija, fitnessa te profesionalnih konzultacija s liječnicima.

Anja Štrbac

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.