Treba li uklanjati gnijezda vrana?

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U proteklih nekoliko godina stanovnici Zagreba tuže se na vrane. Sve ih je više, kopaju po smeću i rade nered, napadaju ostale ptice i kućne ljubimce te proizvode buku. Zbog toga radnici Zrinjevca, ukoliko dođe do dojava građana, uklanjaju gnijezda vrana.

U četvrtak je Udruga za zaštitu divljih životinja reagirala zbog tih uklanjanja, te navode da će ubuduće građanima koji dojave da postoji gnijezdo koje treba skinuti, uručiti prijavu.

Razlog je taj što se uklanjaju gnijezda , u kojima od travnja do kolovoza ima jaja ili živih mladih.  Predsjednica Udruge za zaštitu divljih životinja, Ingeborg Bata, poručuje da je uklanjanje gnijezda besmisleno ako se to radi kako bi se smanjio broj vrana, prenosi Jutarnji.

Objašnjava da ukoliko se gnijezda uklone, vrane opet naprave nova te ako nema jaja, vrane će do ,, kraja sezone imati male najmanje dva puta“.

Iz udruge naglašavaju da vrane nisu zaštićene ptice, međutim, u vrijeme kada životinja ima mlade ne smije ih se uznemiravati ili ubijati. Uklanjanjem gnijezda radnici Zrinjevca čine upravo suprotno, potiču vrane na agresivnost stoga bi mogle napasti i prolaznike.

Direktor Zrinjevca, Igor Toljan za Jutarnji poručuje kako se nalaze u nezgodnoj situaciji – s jedne strane su biolozi, a s druge bijesni građani koji žele da se problem s vranama što prije riješi.

Problem s vranama koje sada dolaze u naseljena mjesta započeo je prije otprilike deset godina, jer su ljudi počeli bacati hranu kroz prozore, ostavljali su ju pored kanti za smeće i nisu zatvarali kontejnere.

Ana Marija Palić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.