#TURSKA# Bezvremenska kuhinja

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Izvor: www.flickr.com

Izvor: https://www.flickr.com/photos/80497449@N04/7378404834/in/photolist-cf1fGs-867rEE-867qPo-6Toanm-864fYr-6TiVzZ-6U6vkg-b

Do sada smo se već uvjerili kako je hrana zapravo odraz neke kulture jer kroz hranu upoznajemo svijet oko sebe. Iznimka nije ni Turska, čija nam gastronomija kroz svoj mirise i okuse otkriva sve o ovoj zemlji i ljudima. Kušajući turska jela otkrivamo prisutnost Egejskog, Sredozemnog, Crnog i Mramornog mora kojima je Turska okružena. I zahvaljujući kojima se ubraja među zdrave kuhinje svijeta jer obiluje raznolikim povrćem, biljem i ribom.

Osim reljefnih i klimatskih uvjeta, turska kuhinja otkriva nam i dugu, raznoliku te intrigantnu povijest koja je uvelike utjecala na stvaranje turske gastronomije. Njezine korijene nalazimo u višestoljetnom isprepletanju turskih nomadskih plemena sa indijskom, perzijskom, kurdskom i arapskom kulturom. Tako su sve do danas povrće, žitarice i mliječni proizvodi ostali temelj ove kuhinje.

 

Dok turska gastronomija kakvu poznajemo danas formirala se tijekom vladavine Osmanskog Carstva. Kako se razvijalo Carstvo, usporedno se je razvijala i kuhinja. Kulture koje su bile pod vladavinom Osmanskog Carstva dodatno su ju oblikovale i obogatile. Mnoge namirnice poput riže, kukuruza, banana te začini kao anis, pimen i kardamom, čine važan dio ove gastronomije.

Izvor: wikipedia.org

Izvor: https://hr.wikipedia.org/wiki/Aja_Sofija#/media/File:Hagia_Sophia_Mars_2013.jpg

 

Također i turska kuhinja ostavila je svoj trag u svijetu. Naime, danas u mnogim kulturama možete pronaći jela i pića koja potječu iz turske. Od kojih su najpopularniji ćevapčići, sarma, kebab, burek, baklava te kava i rakija.
No, ova kuhinja nije identična u svim dijelovima Turske. Uz Egejsko more prevladavaju lagano začinjena jela te bulgur pšenica. Patlidžan je najpopularnije povrće, a koftas (ćufte) najpopularnije jelo.

 

Izvor: www.flickr.com

Izvor: https://www.flickr.com/photos/merappletree/7057944591/in/photolist-bKFP2R-dMP52R-92F4hb-negury-nL8Z8y-5gih7T-a8

Područje oko Crnog mora obogaćeno je jelima od kukuruza te popularnim kajmakom, a Mediteranski dio obiluje maslinama, čije je ulje neizostavan sastojak u pripremi jela. Ove kuhinje još su bogate povrćem i biljem te ribom koja se najviše konzumira u regiji uz Crno more. Najpopularniji su crnomorski inćuni od kojih se priprema više od pedeset vrsta jela.
U jugoistočnom dijelu Anatolije prevladava meso (ovčetina, govedina, janjetina i perad) te jela i deserti od tijesta. Ovdje možete pronaći različite vrste kebaba i meze (nekoliko vrsta manjih porcija jela) te zasladiti se s popularnom baklavom. Dok žitarice, med i mliječni proizvodi poput sira i jogurta vrlo su popularni na istoku regije. U središnjem dijelu Anatolije naglasak je na povrću i voću.

IVANA IVANDIĆ

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.