#TURSKA# Jela koja brišu sve granice

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kako je riječ o bezvremenskoj kuhinji koja ne stari, već s vremenom postaje sve popularnija, turska tradicionalna, ali mogli bismo reći i moderna jela, brišu sve vremenske i prostorne granice. U zadnjih nekoliko desetljeća određena jela poput kebaba i kajmaka, „zaludila“ su svijet i zauzela važnu ulogu na internacionalnoj razini.

KEBAB

Izvor: https://www.flickr.com/photos/mmm-yoso/8092597575/in/photolist-4qwZkg-3mM6jg-ggXtQ4-kJ6wRi-nVtZTU-dci5An-n

Izvor: https://www.flickr.com/photos/mmm-yoso/8092597575/in/photolist-4qwZkg-3mM6jg-ggXtQ4-kJ6wRi-nVtZTU-dci5An-n

Osim što je najpopularnije i najpoznatije nacionalno tursko jelo, kebab je već više od šezdeset godina i internacionalno jelo. Od sredine dvadesetog stoljeća krenula je ekspanzija kebaba u svijetu te je u vrlo kratkom roku postao izrazito popularan, a danas doslovno na svakom koraku možete pronaći kebab restorane. Iako postoji više od četrdeset vrsta kebaba, najpopularniji je doner te iskender i shihs (šiš).
Kebab je zapravo naziv za različite vrste jela s ražnja ili roštilja, koja se pripremaju od janjetine, govedine ili piletine. Meso se poslužuje s umacima te raznim povrćem, uglavnom zelena salata, rajčice i luk. Jedinstven je po tome što se meso peče u okomitom rotirajućem ražnju, odakle i dolazi naziv doner ili rotirajuća pečenica. Na taj način dobiju se tanke šnitice mesa, umjesto komadića.
Ovakva vrsta pripreme mesa potječe još iz Osmanskog doba kada se meso peklo na vodoravnom rotirajućem ražnju, sve do 19. stoljeća. Začetnikom doner kebaba kakvog poznajemo danas, smatra se Iskender Efendi koji je zajedno sa svojim djedom izmislio okomiti ražanj. Također, po njemu je i iskender kebab dobio naziv. S vremenom su se recepti mijenjali te su nastale i nove vrste kebaba.
No, tek nakon 1945. godine doner kebab postaje izrazito popularan u Turskoj, a kasnije i u svijetu. Naime, Bejti Guler tijekom te godine u Istanbulu otvara restoran te zapečaćuje sudbinu ovog jedinstvenog jela. Beyti restoran najpoznatiji je restoran kebaba i danas, a u njemu su gostovali brojni kraljevi, političari, ministri, filmske zvijezde te ostale slavne osobe.
Sigurno ste već isprobali ove popularne vrste kebaba, zato vam donosimo nešto malo drugačije, točnije Kofte kebab.

 
JUHA

Izvor: https://www.flickr.com/photos/mattkrause/8386558565/in/photolist-bzbFMo-dkh7Vo-cSmuXq-cgBFSN-cxKVQ

Izvor: https://www.flickr.com/photos/mattkrause/8386558565/in/photolist-bzbFMo-dkh7Vo-cSmuXq-cgBFSN-cxKVQ

Bez guste juhe ili na turskom čorba ne počinje ni jedan ručak ni večera, a u nekim dijelovima Turske juha se jede i za doručak. Postoji više od tristo vrsta juha, čiji glavni sastojak je jogurt. Riječ je uglavnom o kremastim juhama koje se najviše pripremaju od povrća ili mahunarki. A vi možete pripremiti popularnu tursku juhu pod nazivom Ezogelin.
Riječ je o vrlo popularnoj juhi koja je postala običaj u jugozapadnom dijelu Anatolije. Naime, svaka mladenka večer prije vjenčanja mora pojesti ovu juhu za sreću. Prema legendi, juhu je pripremila žena po imenu Ezo kako bi udovoljila svojoj svekrvi.

 
KRUH

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_cuisine#/media/File:Simit-2x.JPG

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_cuisine#/media/File:Simit-2x.JPG

Diljem Turske uzgajaju se različite žitarice koje uz povrće i mliječne proizvode čine temelj ove kuhinje. Najpopularnije žitarice su pšenica i ječam, od kojih nam je svima dobro poznat bulgur.
Riječ je o žitarici koja se dobiva od nekolika vrsta pšenice, a najčešće je to durum pšenica koja se od ostalih razlikuje po staklastom presjeku, visokom sadržaju proteina te tvrdoj strukturi zrna po kojoj je i dobila ime. Bulgur je zapravo napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica, koja se proizvodi već više od četiri tisuće godina.
Brašno od žitarica se koristi za pripremu različitih vrsta kruha, koji zauzima značajno mjesto u turskoj kulturi. Kruh nije samo hranjiva namirnica već simbol svetosti jer predstavlja veliki trud koji je uložen u njega, od samog uzgoja i prerade žitarica do pravljenja kruha.
Najpoznatiji i najpopularniji je Simit ili kruh od sezama, koji ćete pronaći u svim pekarama diljem Turske, ali i na ulici. Prema legendi, smatra se da je nastao tijekom 15. stoljeća u palači Sulejmana Veličanstvenog i od tada je neizostavna namirnica u turskoj kuhinji.

 

KAJMAK

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Kaymak_in_Turkey.jpg#/media/File:Kaymak_in_Turkey.jpg

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Kaymak_in_Turkey.jpg#/media/File:Kaymak_in_Turkey.jpg

Kajmak je neizostavan sastojak svakog turskog doručka, a omiljen je dodatak i desertima poput baklave. Ovaj gusti i kremasti mliječni proizvod bogatog okusa dobiva se od kravljeg, kozjeg, ovčjeg ili mlijeka bivola. Točno vrijeme početka proizvodnje nije poznato, ali prvi zapisi o kajmaku zabilježeni su u knjizi Kutadgu Bilig iz 11. stoljeća, koju ju napisao turski pjesnik, Yusuf Khass Hajib.
Osim u Turskoj, kajmak je popularan i u zemljama koje su bile pod osmanskom vlasti poput Mongolije, Azerbajdžana, Iraka, Irana, Afganistana, Srbije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine. Pripremite kajmak i otkrijte u čemu je tajna njegove dugovječnosti.

 

 

MEZE 

Izvor: https://www.flickr.com/photos/camwears/5210072179/in/photolist-8WoYWF-8WoYTa-7kDwUQ-3f8fZR-89FP6d-5pTQ4g

Izvor: https://www.flickr.com/photos/camwears/5210072179/in/photolist-8WoYWF-8WoYTa-7kDwUQ-3f8fZR-89FP6d-5pTQ4g

Meze je naziv za nekoliko vrsta jela koja se poslužuje kao predjelo najčešće uz piće, a u prijevodu znači „okus/užina“. Ovakav način serviranja jela potječe iz Osmanskog Carstva te se održao sve do danas. Uz meze se uglavnom poslužuju destilirana pića poput rakije, ali se može piti pivo ili vino.
Tradicionalni meze sastoji se od bijelog sira (beyaz peynir), kriška dinje (kavun), ljutog umaka od paprike i lješnjaka (acili ezme), umak od jogurta sa začinima (haydari), umak od jogurta i češnjaka (cacik), salata od patlidžana (patlican salatasi), pržene lignje (kalamar tava), pržene ili punjene dagnje (midye tava), punjeno ili umotano povrće (dolma ili sarma), različite namirnice kuhane u umaku od rajčica, maslinovog ulja, luka, češnjaka, mrkve, krumpira i šećera (pilaki), jelo od jetrica (arnavut cigeri) te mesne okruglice s bulgur pšenicom (cig kofte).

 

 

DOLMA I SARMA

Izvor: https://www.flickr.com/photos/gti861/4702669400/in/photolist-8aypLU-8UUfSS-WCrHE-7FwUqL-cnE6Pw-ifsXds-oConHy-

Izvor: https://www.flickr.com/photos/gti861/4702669400/in/photolist-8aypLU-8UUfSS-WCrHE-7FwUqL-cnE6Pw-ifsXds-oConHy-

Dolma i sarma naziv je za različite vrste jela koje se mogu poslužiti kao meze ili kao glavno jelo. Razlika je u tome što se naziv dolma koristi za jela koja su punjena nečim, a sarma za jela koja su omotana. Dolma se uglavnom koristi za punjeno povrće kao što su paprike, patlidžani, rajčice i luk, dok sarma za nadjeve omotane povrćem poput vinove loze i kiselog kupusa.
Ako je riječ samo o jelu od povrća, onda se priprema s maslinovim uljem, lješnjacima, grožđicama te rižom ili bulgur pšenicom. Dok se jela punjena mesom pripremaju s jogurtom i začinima poput origana i crvene paprike. Isprobajte Sogan Dolmu (punjeni luk) i Yaprak Sarmu (mljeveno meso omotano vinovom lozom).

 

IVANA IVANDIĆ

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.