#TURSKA# Nacionalno – internacionalna pića

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kada je riječ o turskim pićima, na prvom mjestu je kava, ali ne bilo kakva kava već turska kava, običaj ispijanja kave u posebnim prilikama. Zatim slijedi turski čaj te rakija kao nacionalno alkoholno piće. Riječ je o pićima koja čine vrlo važan dio turske kulture. Također, još se proizvode različita vina, uglavnom na privatnim farmama te veliki broj raznolikih internacionalnih piva poput Tuborga i Beck’s-a.

 
KAVA

Izvor: https://www.flickr.com/photos/30839999@N06/6176141905/in/photolist-apLkPg-f56UCg-5RqRYs-a5dmJQ-dVKDMi-os

Izvor: https://www.flickr.com/photos/30839999@N06/6176141905/in/photolist-apLkPg-f56UCg-5RqRYs-a5dmJQ-dVKDMi-os

Iako kava zapravo potječe iz Etiopije, mogli bismo reći da je svoje pravo mjesto našla u Turskoj, gdje je postala vrlo važan dio kulture jer je neizostavan dio svečanih prilika, a slavi se i u književnosti. Turska kava (kahve) nalazi se na popisu nematerijalne kulturne baštine, odnosno običaj pripreme i konzumiranja kave prepoznat je kao jedinstven dio turske kulture.
Prvi dodir s kavom bio je sredinom 16. stoljeća kada su se u pokrajini Tahtakale otvorile velike trgovine koje su počele snabdijevati kavu. S vremenom kava je postala vrlo omiljena među Turcima te se pretvorila u običaj koji simbolizira gostoljubivost, prijateljstvo, profinjenost te zabavu.
A koliko je ona važna dokazuje i naziv kahvalti (prije/ispod kave) za doručak te naziv kahverengi (boja kave) za smeđu boju. Također, kava se iz Turske proširila Europom, a u nekim zemljama prisutan je i ovaj običaj ispijanja kave.
Turska kava priprema se tako da se zrna kave prže zatim melju te se kuhaju u džezvi (cezve) dok se ne postigne željena pjena. Šećer se dodaje po želji, a poslužuje se u malim šalicama pod nazivom fildžan. A sve detalje oko pripreme turske kave možete pronaći u ovom videu.

 

ČAJ

Izvor: https://www.flickr.com/photos/oligator83/9639610146/in/photolist-fFPwfW-fPqJCo-dcqNjV-ngkgvY-8Gkfw4-dcxFqj-5jfBdT-9v

Izvor: https://www.flickr.com/photos/oligator83/9639610146/in/photolist-fFPwfW-fPqJCo-dcqNjV-ngkgvY-8Gkfw4-dcxFqj-5jfBdT-9v

Iako je kava na prvom mjestu, čaj nije ni malo nevažan dio turske kulture. Čaj (cay) se konzumira tijekom cijelog dana, a pogotovo za doručak. Turci će rado pozvati svoje goste na čaj jer je to jedan od načina iskazivanja gostoljubivosti, pa svakako prihvatite poziv i uživajte u druženju. Čaj je postao popularan tek početkom 20. stoljeća jer je za vrijeme Prvog svjetskog rata kava postala skupa i nedostupna.
Priprema se od crnog čaja koji se proizvodi na zapadnoj obali Crnog mora, točnije u provinciji Rize. Koriste se dva čajnika (caydanlik) koji su posebno napravljeni za pripremu čaja. U većem čajniku se kuha voda, dok u gornji manji čajnik se stavi nekoliko žlica čaja i zalije s malo vode iz donjeg.
Čaj se poslužuje po želji, pa ako želite srednji ili slabiji čaj dodajte još vode iz donjeg čajnika. Pije se im malih prozirnih čašica u obliku tulipana s kockicama šećera. U ovom videu pogledajte kako se priprema pravi turski čaj.

 

RAKIJA

Izvor: https://www.flickr.com/photos/canol/4573766739/in/photolist-7YaKve-5JusxY-4PgwZV-9XKxGD-4umgin-94cUH2-9CajBV-4uq

Izvor: https://www.flickr.com/photos/canol/4573766739/in/photolist-7YaKve-5JusxY-4PgwZV-9XKxGD-4umgin-94cUH2-9CajBV-4uq

Raki ili aslan sutu kako je Turci vole nazivati najpopularnije je nacionalno alkoholno piće koje je dio svih svečanih prilika te druženja. Proizvodi se destilacijom anisa, odakle i dolazi naziv raki, što u prijevodu znači destiliran.
Najčešće ćete vidjeti Turke kako piju rakiju s vodom zbog čega ona poprimi mliječno bijelo boju, pa se često koristi naziv aslan sutu (lavlje mlijeko) jer riječ aslan (lav) metaforički označava hrabrog i snažnog čovjeka, pa je rakija u prenesenom značenju „mlijeko za snažne ljude“.
Rakija se uglavnom konzumira kao aperitiv uz meze (naziv za nekoliko vrsta jela), a odlično se slaže i uz jela od morskih plodova te mesa kao što je kebab. A to najbolje dokazuje i Festival Rakije u Adani koji se održava svake godine drugu subotu u prosincu. Uz tradicionalnu glazbu, plesove i običaje slavi se više od sto godina tradicije pripreme adana kebaba te rakije.

 

AYRAN

Jogurt je jedna od najvažnijih mliječnih namirnica u turskoj kuhinji jer se skoro koristi u svim jelima i desertima. A ono najvažnije, od jogurta se priprema Ayran, popularno nacionalno piće. Ayran je hladno piće od jogurta i vode začinjeno soli, koje je u turskoj kuhinji i kulturi prisutno još od nomadskih vremena. Najčešće se poslužuje uz meso na žaru ili rižu, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci.

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Ayran#/media/File:Fresh_ayran.jpg

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Ayran#/media/File:Fresh_ayran.jpg

 

ŠERBET

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Sharbat#/media/File:Afza_Syrup_%28Lal_sharbat%29.JPG

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Sharbat#/media/File:Afza_Syrup_%28Lal_sharbat%29.JPG

„Give me a sun, I care not how hot, and sherbet, I care not how cool, and my Heaven is as easily made as your Persian’s“, citat Georgea Gordona Byrona, slavnog engleskog književnika, nakon što je probao Šerbet (Sherbet), slatko tursko piće, tijekom svog posjeta Istanbulu.
Šerbet svojim okusom osvaja sva srca, zato nije čudno što je omiljen i izvan granica Turske jer jednom kada probate ovo piće, ostat ćete mu vjerni zauvijek. Priprema se od voća ili latica cvijeća, a najčešće se koristi limun, naranča, mango, ananas, ružina vodica, sjemenke bosiljka, plodovi false, hibiskus, bilva i sandalovina. Naziv dolazi od arapske riječi sharba, što u prijevodu znači piće.
Osoba koja proizvodi i poslužuje šerbet naziva se šerbedžija (serbetci), od kud je i nastalo prezime Serbetci. A šerbet je našao svoje mjesto i u običajima, pa u ruralnim dijelovima istočne Turske prije vjenčanja mladenac u kuću mladenke mora donijeti šerbet kao znak njegovog pristanka.

IVANA IVANDIĆ

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.