U AMERIČKOM PROTUNAPADU U SIRIJI UBIJENO 200 RUSKIH PLAĆENIKA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Glavni šef operacije američkih vojnih snaga za Siriju i Irak, brigadir Jonathan Braga potvrdio je vijest o žestokom sukobu američkih i ruskih plaćenika u veljači.
‘Naše procijene sugeriraju kako je ubijeno do 300 ruskih plaćenika’ – potvrdio je to u reportaži MSNBC-ja. General je objasnio kako je došlo i do prvog sukoba američkih i ruskih snaga nakon hladnog rata. Braga je potvrdio kako je do napada došlo točno 7. veljače tijekom noći, kada su američki vojnici i njihovi saveznici iz Sirijskih demokratskih snaga (SDF) smješteni u bazi u pokrajini Deir ez-Zor, na jugoistoku zemlje, primijetili da se bazi približava postrojba praćena tenkovima i teškom artiljerijom.
‘Vidjeli smo kretanje vozila, kretanje vojnika, vježbe i slično, nešto što nismo vidjeli prije’, rekao je Braga. Braga je u reportaži potvrdio kako je odmah kontaktirao svog ruskog kontakta. Razlog zbog kojega Braga mora održavati kontakt s Rusima u Siriji je izbjegavanje svakog potencijalnog sukoba i nesporazuma te kako bi se spriječila bilo kakva eskalacija.
Braga tvrdi kako ga je njegov ruski kolega uvjeravao kako nijedna ruska snaga nije na tom području, ali pošto su Amerikanci vidjeli da se skupina približava njihovoj bazi koja je u neposrednoj blizini naftne rafinerije, morali su djelovati.
”Dva sata kasnije došli smo na udar artiljerijske paljbe koju je slijedila izravna tenkovska paljba, a onda i paljba lakog oružja od nekoliko stotina boraca”, prepričava dalje američki general.
Tvrdi kako su tešku artiljeriju približavali sve više i više i tad je sve eskaliralo. U tom trenutku Amerikanci su pozvali u pomoć zračnu podršku koja je nakon nekoliko minuta tri sata žestoko bombardirala napadače, prenosi Index.
Američki general je za Bloomberg potvrdio kako je u protunapadu ubijeno više od 200 ruskih plaćenika koji se bore na strani sirijskog režima.
Braga je potvrdio i autentičnost telefonskog razgovora u kojemu zapovjednik ruskih plaćenika kaže: ‘Razbili su nas. Jenkiji su znali da dolazimo i znali su da smo Rusi. Jedna jedinica je izgubila 200 ljudi odmah, druga je izgubila deset ljudi, a ne znam za treću, ali i ona je prilično gadno rastrgana. Znači, tri jedinice su razbijene.’
Indeks prenosi i detalje intervjua s generalom Bragom. Na pitanje MSNBC-jevog novinara je li bio zabrinut da će ovaj napad prerasti u otvoreni rusko-američki sukob, Braga je odgovorio: ‘Apsolutno zabrinut i zato sam, opet, vodio profesionalan dijalog s našim ruskim pandanima kroz cijelu noć.’

 

Domagoj Grbeš

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.