U Hamburgu otvorena koncertna dvorana viša od zagrebačke katedrale!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

U Hamburgu je nakon deset godina gradnje otvorena Elbphilharmonie, veličanstvena koncertna dvorana nastala na temeljima starog skladišta s krovom u obliku valova i spektakularnom staklenom fasadom. Na svečanom otvorenju je glazbu velikih klasičnih i suvremenih skladatelja, od Beethovena do Wolfganga, pratila fantastična svjetlosna koreografija sa pročelja zgrade.

www.vecernji.hr

www.vecernji.hr

Orkestru Sjevernonjemačke radiotelevizije (NDR) kojem će nova dvorana biti dom, skupa je s talentiranim solistima, ansamblima i zborovima, pod ravnanjem svog dirigenta Thomasa Hengelbrocka, na otvorenju savršeno odsvirao opsežan program najpoznatijih dijela starih i novih skladatelja. Izvedbu su upotpunili pjevačke zvijezde kao što su slavni velški bas Bryn Terfel i francuski kontratenor Philippe Jaroussky. Među 2100 gostiju koji su napunili veliku dvoranu fantastične akustike s potpisom japanskog majstora Yasuhise Toyote, tu su bili i njemački predsjednik Joachim Gauck, kao i njemačka kancelarka Angela Merkel koji su  svoje divljenje, ponos i radost izrazili pred kamerama NDR televizije.

Osim velike dvorane koja može primiti 2100 posjetitelja, u kompleksu se nalazi i manja dvorana s 450 mjesta i najmanja od 150 za one najkomornije projekte, ali i predavanja, radionice i razne druge sadržaje.

www.vecernji.hr

www.vecernji.hr

Sve pohvale upućene su švicarskim arhitektima Jacquesu Herzogu i Pierreu de Merronu, koji su uspjeli u ideji izgradnje na temeljima ogromne lučke zgrade koja je prije pedeset godina služila kao skladište kakaa i duhana. Od isprva predviđenih sedamdesetak milijuna eura, prema posljednjim službenim izvještajima trošak je narastao na vrtoglavih 865 milijuna eura, a neslužbeno se spominje i milijarda.

Bez obzira na cijenu, sigurno je da će ova zgrada po ljepoti svoje vizure i smionosti projekta u svijetu arhitekture, ali i glazbe, zauzeti mjesto uz bok legendarne operne školjke u Sydneyu. Da je Elbphilharmonie trenutno najveća atrakcija, govori podatak da su već rasprodane ulaznice za sve koncerte u prvih šest mjeseci, među kojima je i mnogo koncerata za građane Hamburga s popularnim cijenama ulaznica od pet do dvanaest eura.

Za uvid u sve programe, projekte, kupnju karata kao i fantastičnu virtualnu šetnju kroz cijeli kompleks moguće je pronaći na službenoj stranici koncertne dvorane www.elbphilharmonie.de.

 

Nikoleta Boroje

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.