U LARP-u su glumci sami sebi publika

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Popularizacijom geek kulture u Hrvatsku na velika vrata dolaze razne ‘uvozne’ štreberske aktivnosti poput konvencija, cosplaya, skupljanja stripova, te naposljetku i LARP.

LARP, skraćenica za live action role-play, vrsta je igre odnosno performansa. Sudionici sudjeluju glumeći nekog lika i izigravajući određeni scenarij. To je nešto poput kazališne predstave, no ne postoji publika – sudionici su ujedno i glumci i gledatelji.

 

U popularnoj kulturi najčešće se prikazuju fantasy LARP-ovi koji nalikuju na renesansne sajmove. No LARP sadrži mnogo više od vitezova, princeza i čarobnjaka. On obuhvaća sve žanrove, od fantasyja, sci-fija, pa sve do dječjih knjiga – tako je nedavno u Zagrebu održan i Harry Potter LARP, a u dvorcu Lukavec ovog se vikenda održava trodnevno Elder Scrolls larpanje.

 

Svoje početke LARp vuče još od samih početaka čovječanstva. Iako se LARP možda čini kao aktivnost za vrlo specifičnu nišu ljudi, svi smo mi zapravo larperi od djetinjstva.

Jednostavne igre pretvaranja i igranja uloga najčešći su oblici igre u djece – svi se mi sjećamo igranja doktora, “kuće” ili kauboja i indijanaca/murjaka i pandura.

Djeca se kroz glumu i improvizaciju razvijaju i uče, a ta vrsta zabave više nije rezervirana samo za  najmlađe.

Na LARP događajima se okupljaju ljudi svih dobnih skupina, pozadina, karijera. Ipak, jedno im je zajedničko – svi vole svijet mašte, kao i priliku za improvizaciju i druženje koju im pruža larpanje.

Ako se želite okušati u ovoj aktivnosti, možete se obratiti Društvu za promicanje kulture i umjetnosti Cygnus, Terrible Creations ili pak Zagreb by Night. Naravno, osim larpova vezanih za udruge koje djelujuju u Zagrebu i okolici, larperi i udruge diljem Hrvatske organiziraju brojne evente.

Po tematici se razlikuju od kratkih druženja za članove udruga, kratkih demonstracija LARP-a kao koncepta, pa sve do višednevnih epskih LARP događaja poput onog u dvorcu Lukavec ovaj vikend.

O njima se najbolje informirati preko stranica udruga, kao i preko društvenih mreža – na Facebooku ih možete naći na LARP eventima, kao i u grupi ‘LARP Hrvatska’

Uživajte u igranju!

Vanessa Curman

 

 

 

 

 

 

 

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.