U Pakistanu uhićena Afganistanska djevojčica!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Foto: 3.bp.blogspot.com

Foto: 3.bp.blogspot.com

Sharbat Gula, poznatija kao Afganistanska djevojčica, u Pakistanu je uhićena zbog krivotvorenja osobnih dokumenata te joj prijeti kazna zatvora u trajanju od 14 godina. Postala je simbol svih afganistanskih izbjeglica kada ju je fotograf Steven McCurry fotografirao i National Geographic objavio na svojoj naslovnici. Tada je imala tek 12 godina i prodoran pogled zelenih očiju.

Foto: cdn.showviral.com

Foto: cdn.showviral.com

Krivotvorenje dokumenata

Danas živi u Pakistanu gdje je, koristeći lažni identitet, podnijela zahtjev za izdavanjem osobne iskaznice. Taj dokument, prema tamošnjim zakonima, mogu dobiti samo osobe rođene u Pakistanu. Istraga je trajala pune dvije godine, a policija pokušava ući u trag trojici muškaraca koji su joj omogućili dobivanje osobne iskaznice. Sharbat nije jedina koja je na takav način dobila dokumente. Pakistanske službe već nekoliko godina sustavno provode akciju pronalaska krivotvorenih dokumenata, a dosad su ih razotkrili više od 60 tisuća. U Pakistanu živi gotovo 1,4 milijuna afganistanskih izbjeglica, a neregistriranih je gotovo milijun. Zbog straha da će se morati vratiti u Afganistan, pokušavaju pribaviti originalne pakistanske dokumente. Naime, od 2009. godine službeni Islamabad pomiče rokove za njihov povratak, a sada mnogi strahuju da će aktualni, koji ističe u ožujku 2017. godine, biti posljednji.

Foto: historythings.com

Foto: historythings.com

Sharbat Gula 30 godina kasnije
Sharbat Gula danas je supruga pekara i majka troje djece. Udana je s 13 godina za muškarca s kojim je brak bio unaprijed dogovoren. Školovanje nikad nije dovršila, ali kaže kako se nada da će njena djeca to imati priliku učiniti. Majka je 13-godišnje Robine, 3-godišnje Zahide i 1-godišnje Alie. Četvrto dijete preminulo je nedugo nakon rođenja. Godinama nakon objavljivanja njezine fotografije na naslovnici National Geographica nitko nije posjedovao informacije o njoj. Steven McCurry krenuo je u intenzivnu potragu za Sharbat, ali bezuspješno. Tek 17 godina poslije, prepoznao ju je muškarac koji je odrastao s njom u izbjegličkom kampu u Pakistanu. Tada je McCurry susreće drugi put u životu i ponovno fotografira. Tragovi teškog života na njenom licu, ali ne i u očima. One su i dalje bistre i prodorne.

Ivana Kopčić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.