U Rijeci uhićen vlasnik popularne ilegalne stranice za gledanje filmova

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Foto : screenshot Facebook.com

Foto: screenshot Facebook.com

Na stranicama primorsko goranske policije u petak je objavljeno kako je dvoje hrvatskih državljana osumnjičeno za više kaznenih djela, iz domene gospodarskog kriminaliteta. Kako mediji doznaju, radi se o vlasniku jedne od najpopularnijih ilegalnih stranica za besplatno gledanje filmova na našim prostorima, Filmovite. Tridesetogodišnjak je uhićen u Rijeci zbog krađe i distribucije filmova i serija, a Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci je pokrenulo istragu protiv njega i njegove pomoćnice u zločinu (27).

Od početka 2014. godine, vlasnik Filmovite emitirao je preko 1000 filmova bez odobrenja autora. Prije objave filma, ubacio bi titlove i svrstao film u neku od kategorija. Tako su korisnici stranice bili samo klikom udaljeni od najnovijih filmova.

Foto: screenshot Filmovita.com

Foto: screenshot Filmovita.com

Osim što je povrijedio autorska prava, na stranici je prodavao oglasni prostor iako nije registriran za tu djelatnost. Isto je činio putem Facebook stranice Filmovite, koju prati više od 160 000 ljudi. Policija sumnjiči da je kršenjem autorskih prava, ilegalnom distribucijom filmova i neovlaštenim oglašavanjem, a pritom se koristeći susjedinim internetom, zaradio najmanje 600 000 kuna. S druge strane, nositelji autorskih prava su oštećeni za oko 4 milijuna kuna.

Tridesetogodišnjak je prijavljen za nedozvoljenu uporabu autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača, neovlašten pristup i pranje novca. Zadržan je u istražnom zatvoru kako ne bi utjecao na sudionike i ponavljao kazneno djelo. Djevojka koja mu je pomagala je prijavljena zbog pranja novca, a nakon ispitivanja je puštena da se brani sa slobode.

Najčešći komentari na temu uhićenja bila su negodovanja korisnika stranice. Zbog slobode i „divljine“ Interneta, na koju smo navikli, dosta ljudi to ne vidi kao kriminal, iako su prekršena autorska prava i nezakonito je steknut novac. Internet je mediji koji je još uvijek teško regulirati. Premda stranica i dalje postoji, filmovi trenutno nisu dostupni za gledanje.

Tijana Jakovljević

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.