U Zagrebu i Splitu održan Hod za život

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Na dan predizborne šutnje, 20. svibnja, u Zagrebu i Splitu održan je Hod za život. Podržavatelji skupa zadnjih nekoliko godina pretvorili su pitanje pobačaja u političko pitanje, a ne samo društveno pitanje.

Foto: pixabay.com

Prema procjeni zagrebačke policije, u Zagrebu je „Za život, obitelj i Hrvatsku“ sudjelovalo 15 000 ljudi. Organizatori skupa su civilna društva i vjerski pokreti uz potporu Hrvatske biskupske konferencije koja je pozivala na molitvu.

Povorka se kretala od Trga dr. Franje Tuđmana do Trga bana Jelačića, a putem su stajali aktivisti suprotne ideologije okupljeni oko Platforme za reproduktivna prava uz transparente “Hod za ilegalni pobačaj”, “Hod unatrag”, “Žene nisu inkubatori” i “Moja maternica nije javno dobro” te tako iskazali što misle o njihovom Hodu za život.

Paula Zore i Marijana Bijelić iz Platforme za reproduktivna prava žena izjavile su: „Takozvani Hod za život politički je skup koji nema veze sa zaštitom života, već mu je cilj ograničavanje dostupnosti pobačaja i njegova zabrana, oduzimanje prava ženama da odlučuju hoće li, kada i s kime imati djecu. Ovo je hod po ženama i njihovim pravima“.

Aktivisti su ubrzo uklonjeni od strane policije i odvedeni u maricu.

Željka Markić je također hodala u koloni no nije se obraćala okupljenima, ali za kršenje predizborne šutnje pobrinuo se Milan Bandić. Njegov lik pojavio se na golemom billboardu na glavnom zagrebačkom trgu tijekom skupa.

U Splitu je vladala puno mirnija atmosfera na njihovom prvom „Hodu za život“. Nekoliko tisuća sudionika okupilo se na trgu ispred crkve Gospe od Zdravlja te su krenuli Marmontovom ulicom prema Rivi gdje su okupljanje proveli uz domoljubne, dalmatinske i navijačke pjesme.

Natalija Kolar

Izvor: Večernji list

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.