Ugrožene umjetnine pronalaze privremeni dom

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je da bi ugrožena umjetnička djela iz Sirije i Iraka privremeno sklonište mogla pronaći u Lievinu, novom konzervatorskom centru 200 metara sjeverno od Louvrea. Lievin bi trebao biti otvoren 2019. godine, a njegova svrha bila bi zaštita svjetskih kulturnih i umjetničkih djela.

foto: www.itv.com

foto: www.itv.com

Zaštita svjetske baštine
Hollande će ideju o premještanju građe iz Sirije i Iraka predložiti na konferenciji o ugroženoj baštini u Abu Dhabiju u prosincu. „Glavna uloga objekta u Lievinu bit će
čuvanje kolekcije iz muzeja u Louvreu“, izjavio je Hollande „ali mogla bi imati i još jednu ulogu, nažalost povezanu s događajima, dramama i tragedijama koje vidimo u svijetu“ (theguardian.com).
Na konferenciji u Abu Dhabiju, svjetska zajednica odlučit će kako očuvati, zaštiti i financirati restauraciju pojedinih umjetničkih djela kojima prijeti uništenje. Francuska će na konferenciji pokrenuti fond za spas umjetnosti kojoj prijeti opasnost, s ciljem sakupljanja 100 milijuna dolara. Glavna tri prioriteta tog fonda su: borba protiv rasprodaje antikviteta, privremeno udomljavanje ugroženih kulturnih vrijednosti drugih zemalja i očuvanje sjećanja na uništene gradove od kulturne važnosti.

Uništavanje povijesne građe
Islamska država (ISIS) i druge militantske skupine opljačkali su i rasprodali kulturna dobra Iraka, Sirije, Afganistana i Libije. Rasprodajom umjetnina teroristi financiraju svoju opremu za ratovanje, pritom uništavajući zaštićene kulturne baštine. U rujnu ove godine, Ahmad al-Mahdi osuđen je na devet godina zatvora zbog uništavanja svetišta grada Timbuktua. Iz Mosulovog muzeja i knjižnica ukradene su i nestale drevne knjige, a potom je sveučilišna knjižnica zapaljena. Eksplozivom, buldožerima ili maljem, teroristi uništavaju arheološku građu šireći time propagandu „rekapitulacije rane povijesti Islama“ (nationalgeographic.com).

foto: www.theguardian.com

foto: www.theguardian.com

Strah od poplava
Pariški muzej Louvre jedan je od najposjećenijih muzeja na svijetu. Bogata riznica umjetnina uključuje djela poput „Mona Lise“ Leonarda da Vincija, Michelangelovog „Pobunjenog roba“ i Delacroixeove „Sloboda predvodi narod“. U lipnju ove godine, kolekcija je trebala biti sklonjena na sigurno zbog opasnosti od poplava. Upravo je rizik od poplava bio jedan od razloga izgradnje objekta u Lievinu koji će služiti kao centar za umjetnine kojima prijeti opasnost.

Iva Badanjak

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.