UHIĆEN NAJTRAŽENIJI SVJETSKI HAKER: KRISTIANU (19) IZ ZAPREŠIĆA PRIJETI DO 8 GODINA ZATVORA

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kristian R. (19), učenik iz Zaprešića, uhićen je prije nekoliko dana pod sumnjom da je vodio najveći servis za kibernetičke napade, prenosi Večernji.hr. Najveći svjetski ilegalni internetski servis za tzv. DDos napade operirao je pod nazivom Webstresser.org. Prema policijskim podacima na internetskom servisu korisnici su mogli unajmiti uslugu DDos (Distributed Denial of Service) kibernetičkih napada na vlasnike internetskih stranica u cijelom svijetu. Procjenjuje se kako je servis izveo više od četiri milijuna kibernetičkih napad do travnja 2018. Imao je oko 130 tisuća registriranih korisnika, a najveću prijetnju predstavljao je za on-line usluge koje nude banke, države i slično.
OSUMNJIČENI 19-GODIŠNJAK U PRITVORU
Županijski sud u Velikoj Gorici odredio je optuženom učeniku jednomjesečni pritvor. Tereti ga se da je vodio spomenuti ilegalni servis za rušenje web stranica i da je pritom zaradio oko milijun i pol kuna u kriptovaluti bitcoin. Osim hrvatskih policajca u ovoj akciji sudjelovale su i nacionalna policija Nizozemske, Velike Britanije, Kanade, Srbije, Hong Konga, Italije i Španjolske, sve pod vodstvom Europola. Tajna operativna akcija izvođena je pod kodnim imenom „Manufaktura“, a uhićeni su pomagači i korisnice usluga servisa, prenose 24sata.hr.
OTKRILI GA PO TETOVAŽI
U isto vrijeme u susjednoj Srbiji uhićen je Kristianov suradnik 19-godišnji Jovan M koji se online predstavljao pod nadimkom „m1rk“, prenosi srpski portal Blic. Upravo je preko njegovoga Facebook profila uhićen hrvatski učenik Kristian. Naime, Jovan je često i neizravno otkrivao s kakvim se poslom bavi te je i jednom prilikom objavio fotografiju Kristianove tetovaže. Naime na podlaktici ima istetovirano na glagoljici „Leonard“. Uz tu fotografiju napisao je i opis: „Kris“, što je bio njegov hakerski nadimak te je to potvrdilo njegovu povezanost.
TKO JE KRISTIAN – JEDAN OD NAJTRAŽENIJIH HAKERA NA SVIJETU?

Pixabay.com

19-godišnji Kristian završio je Poštansku i telekomunikacijsku školu. RTL.hr doznao je i kako je već u osnovnoj školi „provalio“ u sustav jedne banke zbog čega je bio osuđen. Na tajnom servisu počeo je raditi prije tri godine, dok je još bio u srednjoj školi. „Bio je izuzetno nadaren za informatiku, ali kako nije imao zadovoljavajuće ocjene, jer je bio prosječan učenik, nije se mogao upisati u informatičku školu koju je htio upisati.“, izjavila je njegova susjeda za Jutarnji.hr.
Protiv njega je podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo iz domene “teška kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka”, za koje je zaprijećena kazna zatvora od jedne do osam godina, prenose 24sata.hr.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.