UKIDA SE ROAMING U EU!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Od 15. lipnja 2017. u Hrvatskoj će se početi primjenjivati nova EU regulacija roaminga koja ukida roaming s drugačijim cijenama mobilnog komuniciranja po Europi. Tako će građani dok putuju po Europi, odnosno dok borave u zemljama koje su članice Europske unije te u Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu, cijene mobilnih poziva, poruka i korištenje podatkovnog prometa platiti po cijenama koje bi platili i kod kuće.

Roam Like At Home (RLAH), odnosno nova regulacija roaminga znači da će se cijene prilikom gostovanja u drugim telekom mrežama izvan matične zemlje od 15. lipnja određivati na osnovi nacionalnih cijena, ističu iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

“Hrvatski građani-korisnici plaćat će cijene usluga u roamingu ovisno o tarifi koju imaju u Hrvatskoj, no kod pristupa internetu u roamingu, a kako bi se spriječile moguće zlouporabe, postoji mogućnost ograničavanja korištenja prijenosa podataka po domaćim cijenama. Ta ograničenja ovise o korisnikovoj tarifi, a svaki operator je obvezan obavijestiti korisnika o količini koja se može iskoristiti u roamingu te preko tog limita ima pravo naplatiti dodatnu roaming naknadu”, poručuju iz HAKOM-a.

Dakle, cijene u roamingu bit će jednake domaćim cijenama, a jedino što se tiče podatkovnog prometa operater korisniku može naplatiti dodatnu roaming naknadu u iznosu od 7,7 eura po gigabajtu/GB kada korisnik pređe određeni limit. Pritom će korisnik biti obaviješten podliježe li njegova tarifa limitu potrošnje i koliki mu je taj limit.

Iz HAKOM-a poručuju da maloprodajne cijene usluga u mobilnim mrežama nisu regulirane te ih svaki mobilni operator određuje zasebno, sukladno svojoj poslovnoj politici, tako da se ne zna hoće li doći do poskupljenja usluga u mobilnim mrežama u domaćem prometu.

Dodaju da bi moglo doći do situacije da mobilni operatori, kako bi nadoknadili gubitke zbog smanjenja veleprodajnih cijena, teret dodatnih ulaganja u mrežu, a koja su ranije mogli nadoknađivati veleprodajnim roaming naknadama, pokušaju nadomjestiti povećanjem maloprodajnih cijena u domaćem prometu.

“U tom slučaju hrvatski bi korisnici, uključujući i one koji ne putuju, a takvih je većina, subvencionirali međunarodne korisnike roaminga koji dolaze u Hrvatsku. Drugi scenarij koji se može dogoditi je da hrvatski operatori zbog nemogućnosti povrata troškova ulaganja zbog sniženih veleprodajnih roaming naknada smanje investicije u mrežu i time utječu na buduću kvalitetu usluge u mobilnim mrežama. Hoće li doći do toga ovisi o poslovnoj politici i odluci svakog od mobilnih operatora”, objašnjavaju iz HAKOM-a.

Naglašavaju i da nemaju saznanja ni o tome hoće li doći do smanjenja ulaganja operatora, uz napomenu da su to neke od mogućih reakcija operatora, i to ne samo u Hrvatskoj, već i u drugim članicama EU-a koje imaju veliki priljev turista.

GABRIELA GALIĆ

Izvor teksta: HINA

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.