Umjetnost na Mjesecu

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Umjetnička galerija na Mjesecu neobičan je projekt skupine suvremenih umjetnika. Projekt naziva „The Museum of Contemporary Art on the Moon„ prošle je godine osmislio Julio Orta. Prvu izložbu koja će se sastojati od skulptura, slika i video sadržaja postavit će Joey Cannizara, no datum otvorenja galerije još uvijek se ne zna. Iako na prvi pogled može djelovati kao neozbiljan projekt, umjetnici su već i zakupili parcelu na Mjesecu gdje će se galerija nalaziti, veličine osam hektara.

foto: www.commons.wikimedia.org

foto: www.commons.wikimedia.org

 

Orta i Cannizaro smatraju kako će u budućnosti zasigurno doći do kolonizacije Mjeseca, pa se ovim projektom žele suprotstaviti njegovom iskorištavanju. Cannizaro je upozorio kako će aktualna američka politika potaknuti iskorištavanje Mjeseca u turističke svrhe kada dođe do kolonizacije. Mišljenja su kako se upravo tome umjetnici moraju suprotstaviti i upozoriti javnost na mogućnost uništavanja Mjesečevih ljepota.

foto: www.pixabay.com

foto: www.pixabay.com

 

Radovi predstavljeni u umjetničkoj galeriji bit će neki od najzanimljivijih i relevantnih u suvremenoj umjetnosti čovječanstva. Ortova ideja je predstaviti našu umjetnost u slučaju susreta s inteligentnijom vrstom bića koja možda postoje u svemiru. Radovi će biti predstavljeni digitalno putem web stranice MOCAM-a. U fizičkom obliku u prostoru galerije postavljat će se istim redom kojim su predstavljeni digitalno. Na web stranici MOCAM-a već je dostupna Cannizarova izložba. Izložbu možete vidjeti na: http://www.mocam.space/hyperstitians/.

foto: www.pexels.com

foto: www.pexels.com

 

Izgled umjetničke galerije osmislio je meksički arhitekt Mauricio Mastropiero. Ona će biti podijeljena u tri različita prostora. Obilazak će započeti u zgradi unutar umjetne planine gdje će biti smješteni privremeni izložbeni prostor, restoran, sobe za posjetitelje i trgovina. Posjetitelji će moći uživati i u središnjem vanjskom prostoru okruženi s 480 stupova svjetlosne arhitekture. Glavni izloženi prostor nalazit će se u „lebdećoj“ zgradi, s čijeg će drugog kata posjetitelji imati prekrasan pogled na naš planet. Arhitekturom se želi ukazati na odnos Mjeseca i Zemlje  te omogućiti posjetiteljima doživljaj lebdenja.

 

Željka Škreblin

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.