Upitna sudbina Sorosevog sveučilišta u Budimpešti

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Sveučilište srednje Europe (CEU) koje je 1991. godine osnovao američki milijarder George Soros danas ima oko 1800 studenata iz 100 zemalja. Budućnost sveučilišta je određena zakonom koji je donesen u utorak te je moguće čak i zatvaranje CEU-a.

Premijer Viktor Orban smatra da CEU ima puno veću prednost nad ostalim mađarskim sveučilištima zbog toga što je u mogućnosti izdati mađarsku i američku diplomu, unatoč tome što priznaje da ne djeluje u inozemstvu, što je u suprotnosti s mađarskim zakonima.

Nedavno provedena istraga mađarskog Ureda za obrazovanje otkrila je da nekoliko stranih sveučilišta, uključujući ono Georgea Sorosa, filantropa mađarskog podrijetla, krši pravila, rekao je premijer Orban.

“Čak i ako je netko milijarder ne može biti iznad zakona u Mađarskoj… varanje je varanje, bez obzira tko to radi”, kazao je Orban misleći na Sorosa i njegovo sveučilište u Budimpešti, uporište liberalnog međunarodnog obrazovanja u toj zemlji.

Zakon je usvojen ubrzanim postupkom i njime se predviđa uskraćivanje dozvole stranim obrazovnim institucijama koji osim u Mađarskoj ne raspolažu kampusom u zemlji podrijetla. Ovo sveučilište, koje se svrstava među 50 najboljih ustanova na svijetu za političke znanosti, po poretku QS World University Rankings, je jedino međunarodno sveučilište koje nema kampus i negdje drugdje.

Brojni prosvjedi izazvani su povodom nepoznate sudbine nad ovom ustanovom zadnjih dana. U znak podrške prosvjedovalo je oko deset tisuća osoba u nedjelju. Više od 900 sveučilištaraca iz čitavog svijeta, među kojima 18 dobitnika Nobelove nagrade, potpisalo je peticiju zahtijevajući povlačenje zakona, što je podržao i Washington.

Orban je u ponedjeljak izrazio “spremnost pregovarati sa SAD-om” na temu budućnosti sveučilišta koje ima rok do veljače 2018. da se podvrgne novom zakonu ili da prestane prihvaćati nove studente do rujna 2018. godine.

Dora Nizić

Izvor: hina.hr

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.