Upoznajte Ikigai – japansku životnu filozofiju

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Posljednje dvije godine sa svih strana slušamo o Hygge, danskom receptu za sreću, no trendovi donose nešto novo, japansku životnu filozofiju, Ikigai. Japanski filozofi Ikigai definiraju kao svrhu i motiv života koji omogućuju ispunjen i dug život, razlog zbog kojeg ćeš krenuti u dan motiviran i sretan. Kako bi pronašao svoj Ikigai, fokusiraj se na svoje četiri kvalitete odgovarajući na iduća pitanja:

Što voliš raditi? U čemu si dobar? Što svijetu treba? Za što možeš biti plaćen?


Odgovarajući na ova pitanja kao rezultat ćeš dobiti savršen spoj svojih strasti, profesije, poziva i misije u životu. Sjecište tih puteva čini tvoj jedinstveni Ikigai koji će ti omogućiti sretan i kvalitetan život, no kada pronađeš svoju svrhu postojanja, trebaš u skladu s njome početi djelovati. Nakon što otkriješ koju to strast možeš pretvoriti u svoj životni poziv, a pritom zaraditi, potrudi se napraviti sve što je u tvojoj moći kako bi tu ideju proveo u djelo. Često čujemo kako je ljudima teško ići na posao jer ga ne vole, ali u Ikigai svijetu svatko bi trebao raditi što voli, činiti svijet ljepšim mjestom i ponosno egzistirati.


Život u punoj formi Japanci postižu konstantnim radom te izgradnjom sretnog okruženja. Kao dokaz djelovanja Ikigaija filozofi ističu duži životni vijek Japanaca u odnosu na druge narode. Naime, danas u svijetu postoji pet plavih zona čiji stanovnici često slave 100-ti rođendan te aktivno uživaju u svojoj „staroj mladosti“. Takvi sretnici žive na grčkom otoku Ikariji, japanskom otoku Okinavi, u Barbagia na Sardiniji, Loma Lindi u Kaliforniji te na poluotoku Nicoya u Kostariki, ali filozofija Ikigai tvrdi kako i ti možeš biti jedan od njih gdje god bio.


Vjerovao u Ikigai ili ne, uvođenjem malih rutina zbog kojih se osjećaš bolje sigurno nećeš pogriješiti. Sitnice čine veliku razliku zato se okreni navikama koje će ti izmamiti osmjeh na lice, a možda i zapaliti 100-tu svjećicu na torti.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.