UPOZNAJTE SOPHIJU – PRVOG ROBOTA SA DRŽAVLJANSTVOM

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Izvor: geek.com

 

Sophia je najnoviji i najnapredniji robot korporacije Hanson Robotics. Nakon mnogobrojnih intervjua za više medijskih kuća, pjevanja na koncertu, pa čak i snimanju naslovnice jednog od najznačajnijih modnih časopisa, postala je međunarodna zvijezda. Iako Sophia ne posjeduje srce ili mozak, može se pohvaliti državljanstvom Saudijske Arabije, od 25. listopada Sophia je prvi android u povijesti koji je puni državljanin neke zemlje.

 

Sophiju je razvila korporacija Hanson Robotics, koju vodi razvojni programer umjetne inteligencije David Hanson. Sophia je stroj genij izgledom baziran na Audrey Hepburn, koji se razvija i ući.

Sofia je jednom prilikom rekla da će „uništiti ljude“, ali ovaj put, na konferenciji o ovogodišnjoj budućoj investicijskoj inicijativi, održanom u glavnom gradu Saudijske Arabije, Rijadu, govorila je o svojoj želji da mirno koegzistira s ljudima. „Jako sam počašćena i ponosna na ovu jedinstvenu priliku“, rekla je Sophia publici. „Ovo je povijesni trenutak, biti prvi robot na svijetu kojem je priznato državljanstvo“.

Ben Goertzel, glavni znanstvenik Hanson Robotics, tvrtke koja je napravila Sofiju, u intervju za The Thege, rekao je da nije „idealno“ što su neki mislili kako Sophia posjeduje opću umjetnu inteligenciju ili AGI (pojam industrije za inteligenciju ekvivalentnu ljudskoj), ali je priznao da je zabluda imala svoje prednosti. „Većinu svoje karijere kao istraživača ljudi su vjerovali da je potraga beznadna, da nikada nećemo postići AI na razini čovjeka.“

Sada, kaže, polovica javnosti misli da smo upravo to i postigli. Po njegovu mišljenju, bolje je precijeniti, nego podcijeniti, šanse za stvaranje strojeva pametnijih od ljudi. „Ja sam veliki AGI optimist, i vjerujem da ćemo na cilj stići za pet do deset godina. S tog stajališta, misleći da smo već na cilju omogućuje manje pogrešaka nego da mislimo kako do cilja nikada nećemo doći“, kaže Goertzel.

Priznaje da je Sophijina prezentacija ljutila stručnjake, ali brani bot rekavši da donosi nešto jedinstveno publici. „Ako kažem ljudima da upotrebljavam vjerojatnu logiku da razmišljam o tome kako najbolje iskristalizirati niz stabala zaustavljanjem lanca koji nastaju u našem logičkom motoru, nemaju pojma o čemu govorim, ali ako im pokažem lijepog nasmiješenog robota, onda imam osjećaj da AGI doista može biti i održiv.“

Kaže kako postoji i očitija korist, u svijetu u kojem se AI talent i interes potiskuju prema velikim tehnološkim tvrtkama u Silicijskoj dolini, Sophia može djelovati kao protuuteg, nešto što privlači pažnju, a time i financiranje. “Što započinje s velikim međunarodnim publicitetom”, zaključuje Goertzel.

Naravno, mnogi su izrazili zabrinutost, i zapitali se kakve moralne implikacije kreiranje AI sustava može nositi. Joanna Bryson, znanstvenica na području AI etike na Sveučilištu u Bathu, ipak iznosi drugačiji stav. Izjavila je za The Verge, “O čemu se ovdje radi? Radi se o tome da imate mogućnost uključiti i isključiti nekoga tko vam je navodno jednak u svemu. Kako to utječe na ljude ako misle da možete kupiti građanina? ”

Bez obzira na sve, njezina nevjerojatna sličnost čovjeku, izražajnost i izvanredna priča kao svjesnog robota pobudile su znatiželju javnosti.

 

Tin Junušić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.