Uskoro će i očevi moći zatražiti status odgojitelja

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.
Foto: www.svjetlorijeci.ba

Foto: www.svjetlorijeci.ba

Uz majke, uskoro će i očevi moći zatražiti status odgojitelja zahvaljujući izmjenama odluke o novčanoj nadoknadi za majke odgajateljice, izglasali su u četvrtak zastupnici gradske skupštine. Novost je ta da su uz majke odgajateljice u mjeru uvršteni i očevi koji su do sada bili zaboravljeni i diskriminirani. U dosadašnjem nazivu odluke o novčanoj pomoći za majku odgojiteljicu, riječi “majku odgojiteljicu”, zamjenjuju riječima “roditelja odgojitelja”.

Novčanu pomoć može ostvariti roditelj odgojitelj koji živi sa najmanje troje djece u zajedničkom kućanstvu, koji je u vrijeme podnošenja zahtjeva nezaposlen i izvan radnog odnosa za vrijeme trajanja primanja novčane pomoći. Odgojitelji će primati prosječnu hrvatsku plaću s kojom će svojim obiteljima osigurati dostojanstvena primanja. Ovo je samo jedna od mjera pronatalitetne politike koja se u Zagrebu provodi već godinama, poručuju iz Gradskog ureda za obrazovanje. “Da je mjera uspješna vidi se po broju upisanih prvašića kojih je u zagrebačkim osnovnim školama svake godine sve veći. Tako ih je u 2009. bilo 6900, a ove ih je čak 8400. No, te mjere treba kontinuirano nadopunjavati i razvijati.”, kazao je pročelnik Gradskog ureda Ivica Lovrić. U ime Kluba HDZ-a, HSP AS-a i BUZ-a Margareta Mađerić izrazila je žaljenje što su do sada nije postojao zakon koji bi očevima garantirao njihova prava. Uz to navodi kako je do sada predano 1600 zahtjeva dok je gradski proračun bio predviđao novčane pomoći za njih 1200.

Istog dana gradski zastupnici prihvatili su odluku gradonačelnika Milana Bandića o natječaju za 175 dozvola taksi prijevoza na području grada Zagreba. Prvenstvo imaju taksisti bez ijedne dozvole,dok će dodatne bodove dobiti taksisti koji imaju status branitelja. Ekološki automobili i vozila koja omogućuju prijevoz osoba sa invaliditetom također su uvrštena kao jedan od kriterija prednosti dobivanja dozvola. Jedna od prednosti je i prijevoz životinja. Najavljeno je kako će natječaj biti raspisan vrlo brzo.

Ela Roso

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.