Ususret Animafestu

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Animafest Zagreb jedan je od najprestižnijih festivala animiranog filma u našoj regiji. Ujedno, drugi je najstariji filmski festival u potpunosti posvećen animaciji. Svojim šarolikim programom i izvrsnim filmova privlači mnogobrojnu publiku svake godine. Ovogodišnje izdanje održava se od 5. do 10. lipnja u kinima Europa i Tuškanac te u Kinoteci. Ako želite doznati više o samom festivalu i ovogodišnjem programu, donosimo vam intervju s voditeljem Službe za odnose s javnošću i medijima Animafesta, Daliborom Jakušem!

Kako i kada je nastala ideja o Animafestu?

Ideja je nastala kao vrhunac i logičan nastavak međunarodnog ugleda što su ga Zagrebačka škola crtanog filma i grad u kojem je nastala uživali 1950-ih i 1960-ih godina, kao predstavnici europske autorske, umjetničke i modernističke animacije nasuprot komercijalnog animiranog filma u Sjevernoj Americi, ali i kao most između tih dviju tendencija jer su filmovi škole bili zanimljivi ne samo ekspertima, već i širokoj publici. U kontekstu hladnog rata, Zagreb je također predstavljao mjesto susreta animatora iz istočne Europe i ostatka svijeta. Festival je kao Svjetski festival animiranog filma začet na sastanku Izvršnog odbora ASIFA-e (Međunarodne asocijacije animiranog filma) u Londonu 1969., a prvo izdanje održano je 1972. godine.

Na koji je način koncipiran festival?

Za Animafest se kaže da je to festival „nastao od autora za autore“ zato što je u njegovom središtu autorska animacija, a od osnutka do danas festival ugošćuje najpoznatije svjetske autore animiranog filma i približava strane filmove zagrebačkoj publici. Osim toga, festival je prozor u svijet za hrvatski animirani film koji je jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih filmskih proizvoda. Od 1972. do 2004. Animafest se održavao u bijenalnom ritmu kao događanje fokusirano na kratke animirane filmove, uz iznimku neodržavanja 1976. godine. Između 2005. i 2015. uvodi se dugometražno izdanje festivala koje se održavalo svake godine između kratkometražnih izdanja. U 2015. oba izdanja se objedinjuju u jedno događanje koje se održava svake godine. Animafest Zagreb svake godine tako publici predstavi novi sadržaj i novi koncept.

Iako ste jedan od rijetkih festivala animiranog filma na ovom području, što vas čini drugačijima i posebnijima od drugih?

Animacija je zastupljena u programima mnogih filmskih festivala, no ako se orijentiramo isključivo na festivale animiranog filma na ovom području egzistira ih nekoliko, i to značajnih – Animateka u Ljubljani, BanjalukAnima u BiH, Animanima u Srbiji, ili kod nas Supertoon u Šibeniku i VAFI u Varaždinu. Svi oni slave animaciju, upravo kao i Animafest, koji je u odnosu na druge festivale u regiji jedini festival A kategorije. Pobjednik središnjeg, Velikog natjecanja Animafesta osvaja festivalski Grand Prix te se kandidira za nagrade Oscar i Cartoon d’Or.

Što možemo očekivati od ovogodišnjeg izdanja? Ima li kakvih novosti u odnosu na prethodne godine?

U ovogodišnjim natjecateljskim, tematskim i retrospektivnim programima bit će prikazano više od 300 filmova, uz brojna popratna događanja kao što su izložbe, radionice, predavanja, znanstveni simpozij, prezentacije škola, predstavljanja knjiga, site-specific filmovi, Animafest Open Airovi u gradskim parkovima i ulicama. Od najboljih novih filmova do remek-djela prošlosti, Animafest Zagreb 2017 pokriva sva područja animiranog filma, dok je njegov tematski program usmjeren na vezu stripa i animacije.

Lana Biljan

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.