UTJECAJ ANONYMOUSA NA SVIJET OKO NAS

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Foto: pexels.com

Nastali kao najglasniji predstavnici hakerske kulture, Anonymousi su na zanimljiv način prenijeli tu poruku staru nekoliko desetljeća. Doživjeli su svoj vrhunac i onda polako počeli padati u zaborav pred naletom drugih organizacija, skupina te događaja. Međutim, kako kaže rečenica iz filma od kojeg je zapravo sve krenulo:

Možete ubiti čovjeka, ali ne možete ubiti ideju koju je ovaj čovjek predstavljao.

Anonymousi su iza sebe ostavili mnogo toga. Kao jedna od najvažnijih stvari ističe se javno prihvaćanje hakera kao vrlo važnog dijela informatičke kulture.

Kažemo kako su Anonymousi više od same grupe, oni je nadilaze te prerastaju u ideologiju širom svijeta. Oni ne dijele obmane i ne šire laži već se zalažu za prava svih građana ove planete, bez obzira na vjeru i rasu, kako bi bili jednaki. Upravo njegujuću jednakost ističu se kao pokret koji ne zagovara hijerarhiju. Moto svih osoba koje se predstavljaju kao Anonymousi glasi: „Information wants to be free“, što ujedno znači transparentnost te dostupnost informacija. Također, zalažu se za njenu primjenu u radu vlade, u radu kompanija te u javnoj dostupnosti informacija.

Anonymousi su na ne baš tako legalan način oblikovali naš svijet, no hakeri se više ne smatraju isključivo osobama s lošim namjerama. Pravi primjer za to jest cyber rat s Isilom. Nakon terorističkog napada u Parizu 2016. godine u kojem je ubijeno 129 ljudi, a nekoliko tisuća ih je ranjeno, hakerska skupina Anonymous objavila je video u kojem maskirana osoba obećava kako će se Anonymousi iz cijelog svijeta ujediniti u najvećoj operaciji ikada pokrenutoj te krenuti u borbu protiv terorista. Kao odgovor na terorističke napade od strane “Islamske države”, do danas su hakeri blokirali više od 100 000 Twitter računa, gotovo 6 000 videa i 150 propagandnih internetskih stranica koje su povezane s ovom terorističkom skupinom. Također, postavili su si izazov identificirati sve pristaše „Islamske države“ te je to postala najveća anti-teroristička akcija ove skupine.

Dakle, možemo sa sigurnošću kazati kako je haker netko tko gleda u granice te razmišlja o tome što se krije iza njih. To je netko tko vidi listu pravila i pita se što će se desiti kada se ta pravila zaobiđu, ne libeći se eksperimentirati s ograničenjima sustava radi zadovoljavanja javnih interesa.

Anamarija Perdijić

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.