Utjecaj Instagrama i modnih bloggera na osobni modni stil

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Suvremena tehnologija, globalizacija i ubrzani stil života svakodnevno nam nameću standarde koje je ponekad teško pratiti. Ti standardi najčešće proizlaze iz rezultata razvoja tehnoloških pomagala i njihovih sastavnih dijelova, poput društvenih mreža. Jedna od najpopularnijih ekspresivnih platformi je Instagram.

Izvor: http://fabulucefashion.wixsite.com

Instagram je aplikacija koja je s radom započela u listopadu 2010. godine te je u prvom danu brojila 25 000 korisnika. Nakon samo godine dana, Instagram korisnika bilo je 12 milijuna, a njegovi osnivači Kevin Systrom i Mike Krieger dobili su zasluženo mjesto na listi „Fortune’s 40 under 40“ i „Business Insider’s 25 under 25“. Danas, Instagram broji više od 700 milijuna korisnika koji svakodnevno objavljuju razne fotografije i trenutke iz vlastita života i tako tvore jednu od najmnogobrojnijih online zajednica na svijetu.

Happy face after 🍝

A post shared by Chiara Ferragni (@chiaraferragni) on

 

S obzirom na navedene podatke sa sigurnošću možemo potvrditi da je Instagram ujedno i među najutjecajnijim društvenim platformama današnjice. Taj utjecaj najviše možemo prepoznati u modnom svijetu. Od poznatih modnih kuća koje svoje kampanje prvenstveno temelje na objavama na Instagramu do pojave vala modnih bloggera i bloggerica koji svojim postovima utječu na modni i lifestyle stil svojih pratitelja. Modni influenceri, kako ih se često naziva postali su učestala vrsta profila na ovoj društvenoj mreži. Njihovi profili otvorenog su tipa te na taj način mogu prikupiti veliki broj pratitelja, a njihove objave su tematske i to najčešće modnih outfita, hrane i putovanja. Otvorite li nekoliko profila modnih bloggera shvatit ćete da se ne razlikuju mnogo prema stilu objavljivanja i tematskim jedinicama, ali se zato razlikuju prema modnom stilu. Njihov osobni modni stil, ono je što ih čini jedinstvenima i privlačnima određenim društvenim skupinama. Svojim objavama pružaju pratiteljima inspiraciju za pokretanje vlastitog modnog bloga odnosno pozivaju na izražavanje vlastite kreativnosti putem modnog stila. Osim toga mogu biti i inspiracija za svakodnevne, večernje ili svečane odjevne kombinacije. Također, pokretanje vlastitog bloga je jako jednostavno i može ga voditi bilo tko.

No, ovaj trend možemo sagledati i iz drugog kuta. Postavlja se pitanje nameće li trend modnog bloganja previsoke standarde za naše društvo? Čest je slučaj da influenceri surađuju s poznatim modnim brendovima i promoviraju njihove proizvode putem objava na svojim profilima. S obzirom na to da je Instagram dostupan i mladim generacijama koji se još uvijek nalaze u fazi izgradnje vlastita karaktera, a onda i stila odijevanja, pitanje je koliki utjecaj to ima na njih i njihov stav o životnim vrijednostima? Instagram blogovi u ovom kontekstu postali su moderna verzija modnih magazina i trendova koji su se nametali u mnogobrojnim stranicama tiska. Isto tako, treba uzeti u obzir da smo svi aktivni konzumenti medija i društvenih mreža te da prvenstveno o nama ovisi količina utjecaja koji će na nas imati neka osoba ili slika idealnog koja se stvara u medijima ili online svijetu.

Zašto je Instagram idealna platforma za modne bloggere? Upravo zato što okuplja tako velik broj korisnika i time daje veću šansu za uspjeh, jednostavan je za korištenje, račun može napraviti bilo tko, tko ima pristupa internetu, registracija je besplatna te naposljetku može donijeti dobru zaradu i poslovni uspjeh.

Emma Matković

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.