VAŠ BUDUĆI ŠEF MOGAO BI BITI – ROBOT!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

 

 

Izvor:  hackernoon.com

Student/ica si, uskoro ćeš diplomirati te se susresti s traženjem svog prvog posla? Ili si već diplomirao/la, no još uvijek nisi siguran/na kako bi tvoj prvi posao mogao izgledati? Ono što slijedi u nastavku moglo bi te iznenaditi!

Doba robota

Izvor: Pixabay

 

Nije novost da su roboti sa sve naprednijom umjetnom inteligencijom počeli zamjenjivati ljude u različitim poslovima i aktivnostima.  Međutim, nismo ni svjesni kolikom nam se brzinom približava svakodnevno susretanje s njima.

 

Paralelno s rastom i razvojem robotike, raste i zabrinutost o budućnosti ljudskih poslova koji bi mogli biti zamijenjeni upravo radom robota.

 

Neki stručnjaci slažu se da će većina zanimanja u bližoj ili daljoj budućnosti biti djelomično ili potpuno automatizirana. U praksi to znači da će zaposlenici biti potpuno zamijenjeni robotima ili će im oni biti pomoćnici, treneri ili podređeni.

 

Opseg automatizacije ovisi o tehničkoj izvedivosti, što je zapravo postotak vremena koje zaposlenici provedu radeći poslove koji mogu biti automatizirani. Također, važni faktori su i društveno prihvaćanje, ekonomska korist te naravno, troškovi.

 

Neka zanimanja poput menadžmenta manje su osjetljiva na opasnost od automatizacije. Više su osjetljivi poslovi koji uključuju fizički rad, na primjer gradnja i šumarstvo. Najprikladniji za automatizaciju su ručni poslovi, prikupljanje podataka te obrada podataka.

 

Ljudska inteligencija ipak ispred umjetne

S druge strane, roboti nikada neće postati šefovi u sferama poslova gdje i najmanje pogrešne odluke imaju velike posljedice. To vrijedi, primjerice, za zdravstvenu skrb u kojoj dnevne aktivnosti zdravstvenih stručnjaka zahtijevaju ljudsku stručnost te izravne kontakte s pacijentima.

Iako medicinska dijagnoza umjetne inteligencije može pružiti liječnicima vrijedne spoznaje, konačnu odluku mogu donositi jedino liječnici koji moraju potvrditi zaključke robota.

Umjetna inteligencija najvjerojatnije će biti na mjestu šefova u tvrtkama koje se snažno oslanjaju na algoritamska rješenja u donošenju odluka. Procjenjuje se da roboti već sada nadziru rad oko tri milijuna ljudi.

 

Hoće li i vaš posao nadzirati robot?

Na ovoj stranici možete saznati kolika je šansa da upravo vama jednoga dana šef bude robot. Nakon što upišete svoje zanimanje, na stranici će vam se prikazati statistički podatci i objašnjenja o tome koliko je moguće da će vaš rad nadgledati robot.

 

Donatella Pauković

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.